Monday, December 20, 2010

Pengalaman Sewaktu Hujan

Semalam seperti dilaporkan kerteh banjir! my other half keep on calling me asking to come home early so that i can fetch my dear boys..afraid that if I am late my boys will have to stay at their TASKA..unfortunely they were some worked that i must submit so i could not rush home..Alhamdullilah at 4.00 pm i managed to finished my work so I headed home...at first i did'nt expected that the conditioned in kerteh was that bad as for in Paka and Dungun the rain was not that heavy and takde air yang naik pun...Once I reached Kerteh I was in shocked air naik tinggi and the rain was heavy non stop heavy rain..Mula gelabah macam mana nak amik my boys ni air dah naik siap jalan ditutup...mujur jalan nak ke TASKA tidak ditutup. Unluckily in order for me to reach the TASKA i have to use this road- see the picture

Sepanjang meredah jalan di gambar tu berzikir memanjang dan non stop doa. Sepenuhnya berserah supaya takde apa yang berlaku dan dapat berjumpa dengan anak-anak. Hampir-hampir menangis dibuatnya nak patah balik tak boleh at the same time takut kereta tiba-tiba terberhenti di tengah-tengah air tu.

Alhamdullilah sampai jugak ke TASKA..and my boys was very happy to see me. On the way back i bercerita dengan my boys

mama:"Air banyak ni hujan tak berhenti dari pagi, mama kena bawak kereta slow, mama takut",
Khaizuran:"ooo yeke...air banyak ye, bila hujan air jadi sejuk tadi mandi sejuk sangat",

Khaizuran and khairin was very excited looking at the road that is fill with water, tiap kali kereta kena redah air, mereka gelak-gelak.

mama pula non stop berzikir...

Khaizuran:"mama kenapa asyik sebut Ya Allah..Ya Allah..",
Mama: "mama takutlah",
Khairin:"hihi..mama takut..jangan takut..hihi",
Khaizuran:"hihi..jangan takut air banyak best..hihi",

Nak sampai ke rumah sekali lagi I kena redah jalan yang dalam gambar tu..mujur sampai rasa macam bawa motor boat je semalam...



Silence...

I've been busy lately first I was busy marking the quizzes,tests and assignments then followed by marking the final exam answer script. After the "marking period" settle i was busy studying for my research...then the silence continue because i was just lazy...huhu...


to be continue....

Thursday, October 7, 2010

Aidilfitri 2010


Very late, it is the last day of Syawal but still I want to write about our Syawal experience. First Syawal we spent the day at Banting. It was hard to wake khaizuran and khairin up but once I showed them their baju raya they were so excited and agree to take a bath early. From their face I know they feel so excited and handsome that morning. Alhamdullilah they were in the happy mood. After taking the family raya picture straight away we headed to abah’s kampung.

First destination was my late sister grave. I miss her so much sometimes I feel so guilty for not able to visit her more often . My other half always remind me that every time when I think about her just read al-fatihah and pray for her feeling sad won’t help her but al- fatihah and yassin will definetly help her go through the life in barzakh. She remain in our heart forever she has a pure soul and forever we will miss her.

After that we visited our grandparents and other relative in Banting. 2nd Syawal I did some cooking everybody love my mee kari…my family was surprised with my cooking skills. Hehe..for 2 years I’ve been practicing cooking and only now I feel confident to cook for other people beside my family. In the evening we went back to KL to visit my other half side. Our third Syawal the whole day was spent at my other half house. My parents in law (PIL) was so happy to have khaizuran and khairin at home, both of them were delighted too.

On the 4th of Syawal my PIL went to Australia to visit ngah my other half brother that is working in Sydney and we headed to Alor Setar to visit atok at Kedah (my mother side). Khaizuran kept on asking where is Kedah? Why is it so far? Nak pergi rumah siapa ni? I keep on explaining that we have a big family mama ada mama dan abah mama sendiri (nenek and hembah khaizuran) then hembah ada mama dan abah dia pula and nenek have her own mama and abah pula, and the list keep on going …hehe.. khaizuran was so interested and keep on asking why every body have to have their own mama and abah and every one have a different home that is so far a part. Mama opah and atok rumah dekat perak, mama nenek rumah dekat kedah then mama hembah dekat Selangor. Rumah mama abah dekat KL rumah mama mama dekat banting then rumah mama and abah khaizuran dekat Kerteh. Huhu… Pening mama nak jawab.

On the fifth Syawal from Alor Setar we headed to Kuala Kangsar my PIL side. Visited some of our relative in Kuala Kangsar and in the evening we drove back to KL. Spent a night in KL. Then we just settle down in Banting at my parents house until the end of our holiday…

Thursday, September 30, 2010

Kenangan Aidil Fitri

This entry was an entry I made in my previous blog in (2007)...

Ala basi dah ye tajuk ni…dah nak habis raya baru nak tulis pasal raya…huhu..better late than never kan (^_^)…lately sangat lah busy student dah nak exam banyak kelas kena ganti ni…nak habiskan silibus…masa tu masuk lewat sebab cuti bersalin…takde lecturer yg sudi ganti kelas ufa so terpaksalah ufa buat kelas ganti…ok back to the topik…cerita raya keluarga Mr. Luqman…

Aidilfitri 2005…raya pertama sebagai sebuah keluarga..masa tu baru je 3 bulan kawin….kata putus dibuat raya pertama kali ni adalah giliran untuk beraya dgn famili hubby….so tahun ni kami beraya di kampung hubby di Kuala Kangsar…yup my hubby org perak….both parents mertua berasal daripada Kuala Kangsar…tetapi menetap di KL…sepanjang berada di kampung bila jumpa sanak saudara semua asyik tanya dah pregnant ke belum…huhu…baru je kawin 3 bulan dah org tanya2 soalan ni….tp takdelah rasa tensen pun masa tu…sbb baru sgt kawin kan…tahun ni takde pun gambar raya (sad to say)…belah my hubby kurang berminat nak bergambar2 di pagi raya tak tau la maybe sebab semua lelaki….raya ketiga baru balik ke rumah my parents…sesi bergambar pun dah habis…so tak dapat lah bergambar bersama keluarga tercinta…huhu

one big happy family (tertinggal seorang- afiq tak ada dalam gambar jd camera man)

2006 raya kedua bersama….Yey! turn beraya di rumah parents ufa…eh bukannya tak suka beraya di sebelah hubby…suka je…sbb memang abah n mak mertua serta ipar duai ufa sangat baik…memang macam keluarga ufa sendiri…Cuma the feeling raya kat rumah sendiri tu lain sikit best dia…hehe…susah nak describe…mungkin terasa semangat sikit beraya sebab di rumah ufa budaya rebus ketupat di belakang rumah, aktiviti potong daging n ayam sama2 then masak rendang, kemas rumah n tukar langsir masih lagi dikekalkan…lagi satu aktiviti yang ufa suka ialah di pagi raya lepas sembahyang ada sesi fotografi (^_^)…bergambar dengan bermacam2 pose…mmg famili ufa ni suka kamera..camera man adalah Dr. Firdaus abang sulong…still tak kawin lagi….tak tau la lepas ni bila dia dah kawin tradisi ni masih dapat diteruskan ke tidak….maklumlah dah kawin ni balik raya kan kena bergilir-gilir…

keluarga Mr. Luqman pada raya 2006 technically dah bertiga…luqman, wife and baby (tapi masih dalam perut lagi..hehe) raya tahun ni yg kurang bestnye ufa tengah alahan teruk…asyik muntah je….sebelum nak masuk beraya ke rumah org muntah dulu…after keluar muntah balik….pergi beraya memang bawak beg plastik…terpaksa….kaedah paling sesuai untuk mengatasi masalah loya….dari asyik kena berhenti di tepi jalan better bawak plastik je…


Couple lama married since 1976 Couple baru married in 2005

Aidilfitri 2007… officially kami dah bertiga…best! excited sikit raya ni…sbb dah ade baby…asyik sibuk beli baju raya anak sampai terlupa beli baju sendiri…hehe…last minit baru beli baju raya sendiri…so this year giliran rumah hubby balik… raya pertama kat KL..balik ke kuala kangsar raya ketiga…tapi tahun ni oleh karana raya pertama di KL so tengah hari tu kami balik ke Banting rumah my parents….sempat lah nak suruh Mr. Camera man ambil kan gambar famili Mr. Luqman…hehe…so kat bawah tu gambar raya kami….

1st Syawal


2nd Syawal

AidilFitri 2008 (edit in 2010)

Khaizuran in action - 1 year 4 month

The Happiest Grand Parent ;)

Heavily pregnant with Khairin, on 6 syawal khairin was born! this raya was one of the best raya cause everybody was there. It was my late sister last raya with us ~sigh~ miss her a lot. First and second raya was spent in Banting at my side on the evening of 2nd raya we head back to kepong and stayed there until I felt my contraction...then headed to Prince Court and celebrate our raya there for three days…hehe

Aidilfitri 2009

My in laws...(7 Man/boy)

full story

Sunday, August 22, 2010

Diari Ramadan

Alhamdullilah hari ni dah masuk hari kedua belas kami berpuasa. Ramadhan kali ni ada sedikit kelainan dan yang paling ketara kami berdua menjadi sangat berdikari. Tanpa pembantu rumah semuanya kami lakukan sendiri.

Dengan bangganya kita boleh katakan most of the time kita memasak. Bukan senang tapi takdelah susah sangat pun…tipsnya dalam hati kena sentiasa berkata-kata ada ganjarannnya yang best menanti bila kita memasak untuk suami dan keluarga tercinta. Masakan yang dimasak pun yang simple sahaja…selalu tanya separuh jiwa apa yang dia nak dan juadah tu yang akan dimasak nasib baiklah dapat pasangan yang tak cerewet, makan je apa yang dimasak dan tidak meminta-minta masakan yang susah. Ada sekali dua kami membeli juga terutama bila ada kelas sampai pukul 6 petang sampai rumah dah pukul 6.40 nak mengemas rumah lagi memang tak sempat nak masak sebab kita tak suka berbuka dalam keadaan rumah yang tak terurus jadi kena pilih salah satu sama ada nak mengemas atau memasak. Dalam sekali dua membeli tu kami ada juga terkena keracunan makanan..huhu..tak best..itu yang selagi boleh tu kita memasak.

Cita-cita nak selalu ke masjid masih belum berjaya, setakat hari ni kita hanya dapat ke masjid 4 kali dan separuh jiwa 5 kali. Minggu lepas tak berapa sihat dan selalu je rasa letih. Bila khairin dan khaizuran cerit berit kami tak dapat ke masjid lagi jadi sembahyang di rumah sahaja. Ada satu malam tu kami hanya dapat sembahyang terawih dua rakaat je di masjid. Hari tu kami ke masjid lambat, masa kami sampai dah rakaat ke enam tak tahu kenapa habis rakaat yang ke lapan imam terus baca doa panjang dan buat witir. Kami ni terkapai-kapai..aik..dah habis dah terawih..hehe…kami dah jumpa sebuah masjid yang sesuai untuk bawa anak-anak jauh sikit dari rumah tapi sebab suasana masjid yang lapang, sejuk dan friendly kepada budak kami pergi ke masjid tu. Walaupun majoriti jemaah orang tua tapi mereka tak pernah nak marah budak-budak yang ‘bermain’. Jadi kami boleh sembahyang dengan senang hati dalam masa yang sama didik anak-anak kami tentang akhlak di dalam masjid adakala kami berjaya tetapi ada waktunya anak-anak ignore..huhu..

Jejak rasul Ramadan kali ni dapat mendidik jiwa kita agar menjadi insan yang lebih baik. Kisah tentang wanita-wanita hebat dalam Islam cukup menyentuh jiwa..hendak bandingkan kita dengan mereka jauh langit dari bumi. Selepas mendengar kisah wanita-wanita hebat ini rasa diri sangat kerdil..dugaan mereka jauh lagi hebat dari kita tetapi hati mereka sentiasa redha dan sabar. Harap-harap diri ini dapat menenangkan hati dan mata separuh jiwaku sebagaimana Saidatina Khadijah menenangkan hati dan mata Rasullullah s.a.w. Sekarang ni jejak rasul menceritakan kisah bumi palestin dan yahudi topik yang best untuk diketahui dan ditonton.

Oklah setakat tu dulu..nanti kita sambung lagi dairi Ramadan ini…

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Kareem

Alhamdullilah tahun ni dipertemukan lagi dengan Ramadhan, bulan yang indah bulan yang penuh dengan barakah. Kalau sebelum ni malas nak buat amalan sunat dalam bulan ni jadi rajin, kalau sebelum ni tak jejak kaki ke masjid bulan ni bersemangat ke masjid, kalau sebelum ni kurang mengaji di bulan ini tiap-tiap hari kita mengaji dan rajin mendengar bacaan al-quran, bagi kami yang bergelar isteri kalau sebelum mengelat memasak untuk keluarga tercinta bulan ini bersemangat untuk menyediakan juadah istimewa buat orang tersayang.

Ramadhan tahun ni ada kelainan sikit, bekerja di tempat baru dan tidak mempunyai pembantu rumah. Kalau tahun lepas dapat memasak tiap-tiap hari, tahun ni mungkin tidak dapat melakukan yang sama. Hari Ahad dan Isnin ada kelas sampai pukul 6 jadi untuk kedua hari ini saya akan beli saja di pasar hari-hari yang lain bergantung kepada keadaan. Dugaan dan cabaran berbeza tetapi matlamat dan perasaan tetap sama ingin menghayati dan merebut peluang terhebat yang Allah beri. The Mega Sale of the year setiap amalan dilipat gandakan ganjarannya..MasyaAllah…Alhamdullilah..

Kalau Ramadahan lepas kami sekeluarga dapat menyuburkan solat berjemaah di rumah, Alhamdullilah dapat solat terawikh setiap hari. Pada tahun ni matlamat baru kami ialah ingin mengimarahkan masjid. Anak-anak dah berusia 3 dan hampir 2 tahun masa yang sangat sesuai untuk menyemat perasaan cinta terhadap masjid. InsyaAllah malam ini merupakan malam pertama kami ke masjid, perancangannya kami akan pergi ke masjid yang agak besar dan tidak sesak agar anak-anak tidak berasa kurang selasa dan tidak mengganggu jemaah lain. Di kertih kami tidak tahu mana satu masjid yang Friendly kepada kanak-kanak jadi kami akan try and error sehingga jumpa masjid yang paling sesuai.

Kepada ahli keluarga dan rakan-rakan mohon maaf atas segala kesalahan dan kekurangan…Rebutlah peluang dan ganjaran Ramadhan kali ini takut-takut ini Ramadhan yang terakhir buat kita…

Monday, August 9, 2010

Astaghfirullahalazim

Since the beginning of our marriage we only use the natural family planning, I never consume any pill or use IUD dll. It is not because we don’t agree on family planning of course we support family planning as raising a child is a serious matter but we believed we are still young, our economy is stable and I have no health problem before, during or after my pregnancy so If Allah give us the rezeki it will be fine…

But the last two weeks I have forgot all of this. When my period didn’t come and I got positive I was confuse I didn’t utter the word Alhamdullilah instead I just blame my other half for making me pregnant. I told him I was not ready and he has ruined my plan. I was not happy to receive such a wonderful gift from Allah. After receiving warm comments from my mother, friends and of course my other half. I become excited and accepted my pregnancy with open arms.

Just after five days feeling happy with this pregnancy, there was blood. There was not just a little blood but a lot of blood with the cramps and pain I just cried as I was afraid that I will lose this pregnancy. By Allah will I did lose my precious gift. I cried and regret my sins. I blame myself for not wanting to be pregnant at the first place. Again my other half with his caring words shed away my tears. He didn’t blame me and convince me to throw away the feeling that Allah is punishing me and remind me that Allah is just testing my faith.

Astaghfirullahalazim Astaghfirullahalazim …I beg for your forgiveness Ya Allah…please Ya Allah forgive me

Wednesday, August 4, 2010

....

Lama tak update blog… nak cerita apa?
Khaizuran dan khairin sihat, dah boleh terima kehidupan di taska tak adalah excited sangat bila sampai di taska… slow je turun dari kereta sometimes buat2 termenung sebelum nak turun tapi keadaan ok dan terkawal. I guess they like staying at home more because at home there are a lot of toys. Everytime when I asked ada tak cikgu marah2 or kawan pukul2 both of them jawab tak ada. Cikgu bagi makan ke? They will say yes makan nasi so basicly I should not worry kan…

Macam mana outstation hari tu? Alhamdullilah separuh jiwaku dapat pulang dari singapura awal so petang rabu tu dia sampai di Kerteh dan pagi khamis ulfa bertolak ke KL..sampai lewat sikit tapi lewat satu jam je. Alhamdullilah driver abah mertua available so ada orang jemput di airport dan hantar ke puncak alam. Anak-anak pagi khamis tu di hantar ke taska dan petang tu sejurus balik dari kerja separuh jiwa drive balik ke KL dengan anak-anak…huhu..risau takut tak boleh control asked my other half why not just stay at kertih as soon as my programmed end I will go back to kertih. Jawapan yang tak disangka..

My other half: eee takan nak tinggalkan I dgn anak2 seorang..tak naklah
Me:Huh…you be leaving me with the kids for weeks I ok je…
My other Half: you lain..perempuan memang dijadikan dengan sifat penyabar yang tinggi lelaki ni lain
Me: ye lah tu…beria u tak bagi I drive balik Kl sorg2..you boleh pulak?
My other Half: Men are able to control rough situation better than a women lagipun compare to you I lagi cekap bawak kereta..
Me: Yelah tu..bertuah you dapat wife macam I dapat jaga anak dgn sabar kan…nanti bagi I hadiah best2 sebagai tanda perhargaan…

Something funny happen on his way back to KL…Tiba-tiba dia call..

My other half: Khaizuran beraklah
Me: la basuhlah takkan nak biar sampai ke KL
My other Half: Dah..susah gile bawak budak dua ni masuk tandas dah space kecik then I kena control both of them..khairin tu org nak cebuk khaizuran sibuk nak tolong.. nak pegang taiklah..pening kita
Me: hehe…

Sementara menunggu mereka sampai ke KL saya dapat rehat tanpa gangguan...

Tuesday, July 13, 2010

Stress

Sangat stress..rasa macam nak pecah kepala fikirkan masalah. Masalah pertama secara ad hoc atau last minit KP suruh pi vetting di shah alam. My other half dekat Singapore macam manalah I nak drive balik Kl seorang dengan dua orang anak yg aktif berusia 3 dan 2..pening memikirkannya bagitahu Kp masalah ni dengan mudah dia cakap u kena pandai2lah cari saudara ke untuk jaga anak-anak. Saudara! My relative are all in Selangor or Perak (belah husband) kami ni duduk sebatang kara dekat Terengganu kalau ada saudara tak adalah I pening macam ni. Lastly I fikir fine if you want me to go I bring my kids sekali naik kereta company..dah nak sangatkan FINE!

Masalah kedua once dah sampai KL siapalah nak jaga anak-anak. My mother in law kata dia boleh tolong tapi sbb dia tak berapa sihat dan anak-anak aktif berbelah bagi juga hati ni. My father suruh tinggalkan dekat rumah dan dia boleh minta cuti jaga cucu…alahai…berbelah bagi juga boleh ke my father handle my kids for hours..cause vetting ni akan mula pagi habis petang (4days)…huhu..sangat risau…My other half suruh tinggal dekat MIL dia kata OK lgpun MIL ada bIbik (bibik yang tak boleh diharap)…..sangat pening…

My other half call from Singapore..and say ada banyak problemlah..kontraktor banyak buat salah dia kena advise satu2 sedangkan patutnya kontraktor yang kena solved the problems…huhu…tak sure bila boleh balik from Singapore…me merayu for him to come home this Thursday…sbb risau tinggalkan anak-anak lama dgn MIL..takut MIL pening dan jadi lagi tak sihat je sebab penat jaga cucu..huhu..pray hard hopefully my other half will be in Malaysia on Thursday…

Internet dekat tempat keje sangat slow…kura-kura Jalan pun lagi laju daripada nak tunggu satu2 page di display…banyak keje nak buat and Internet diperlukan…siapkan lecture notes…email resource person..get material form other lecturer…sbb internet ni slow terpaksalah buat cara manual pi bilik simpan material ke dalam pendrive..bilik kawan2 dahlah kat tingkat empat and my room is in another building tingkat tiga….

I geram dengan kucing yang ada dekat kejiranan I…pagi tadi buka je pintu tengok ada kencing kucing dekat depan pintu dan ada beberapa kasut yang terkena kencing tu…sangat geram siap kasut yang I pakai ke keje pun terkena..terpaksa pakai kasut yang dah nak tercabut tapak ni ke tempat keje…balik kena basuh veranda lagi…and I am sure it will not be an easy task because my boys love to “help” me…huhu…bodoh betul kucing ni tuan dia pun sekali (amik kau tengah GERAM)

Macam manalah esok..esok kena pi vetting dah…actually this is my major concern…semua jadi tak kena..yang buat I geram tu I kena pergi juga sbb KP tak boleh pergi…I lah jadi mangsa kena gantikan tempat dia…dia KP senang je dia bagi arahan dekat I…aargggghhhh nak jerit kuat-kuat!

Wednesday, June 30, 2010

Me… Letting Go

It was a working day, when I reached home khaizuran and khairin were very active they wanted to play outside, after running and playing on the grass they played with their bicycle. I was very tired but still had to entertain them. Once the day was dark I asked them to come inside with a little bit of argument here and there I managed to bring them inside. They were still active and wanted to have a bath read main air, I asked them to wait for abah but they decline. Ended up with them opening their own clothes and running to the toilet playing with the water again I had no choice I need to entertain my boys. After fifteen minutes playing with the water I asked them to stop and come out from the toilet again they refuse to do so. They were pushing my limit but still I try to calm myself..doing zikir in my heart.. after some time I just pick khairin up and make a firm tone to khaizuran to come out immediately.

Khairin was crying and shouting I ignored him and took the towel to dry him..still khairin was showing his tantrum while trying to calm khairin down, khaizuran came to me and when I was trying to dry khaizuran with the towel khairin run again to the toilet…I terlari lari takut if he fell down…when khaizuran saw khairin was running he got excited and join khairin..tiba-tiba khairin stop and he pee on the floor then khaizuran called for me from the other side of the room he also had pee on the floor…sabar…sabar lagi…

I kept quiet trying very hard to be patient and not to yelled at them..i picked khairin up asked khaizuran to stay there and to not move…after washing khairin again he start crying and wanted to stay in the toilet I just picked him up…tiba-tiba he threw up on me…huhu…habis bahu n belakang penuh dgn muntah once again picked him up and wash him.…pap! While he was rolling his body refusing to wear his pampers I spank his leg…GERAM…khaizuran just stared at me and stay where I asked him to because he know mama was very angry I picked him up wash him and put his pampers on..he didn’t fight back just follow my instruction…after wearing his clothes he ran to a corner and started to talk by himself…I notice he was crying silently and said slowly..

Khaizuran: mama dah marah..kenapa mama marah marah..zuran takut..

At that point I noticed that I should have calm down…and not follow my emotion…huhu… I cried inside…

Where was my other half when all of this was happening…playing squash with his friends…huhu…

When he reached home..the boys was already in a calm mood drinking their milk and playing happily together..he looked at my face and asked…

My other half: Kenapa you nampak macam penat sangat je…

Me: khaizuran and khairin….bla..bla…kenapa abang balik lambat nearly 8 baru sampai..

My other half: sorry ada mukhlas so I tak sedar dah lambat..best main squash dengan dia..ulfa sorryla I betul-betul tak sedar tadi…

If this happen 2 or 3 years ago I know I will be so mad once my other half enter the house I will keep quite and just cried as I could not yelled or scream at him..so I will cry to express my emotion. I am sure we will fight back and forward about it is not fair for him to have at least a 1 hour ‘me’ time every single day to play squash or tennis or any other sport. While I have to stay at home do the house chores take care of our sons all by myself. After nearly five years of marriage I just let go agreeing and giving him the ‘me’ time for him to exercise.

Time has made us more matured and make the love between us grow bigger and deeper. For the sake of love and wanting to stay together in this marriage sometime I just have to let go of certain things. For me letting go is not showing that you are weak but that is marriage life. I know he also had done the same for so many times although he never told me because like him I am not perfect.

Before getting married with me he used to exercise every single day, in his study years he said he will play squash and soccer every day. If he doesn’t exercise he will feel uncomfortable and easily get mad …he needs to exercise plus he has high blood pressure it runs in the family. The doctor say besides eating well he need to exercise to maintain a low BP. The nature of his work is also quite demanding he has to work under pressure most of the time… so yes he need to exercise. When I let go, both of us get the benefits…he will be at his best condition and I will have a loving and healthy husband. So yes I am so happy to let go!

Monday, June 28, 2010

Touch n Go

I feel that this is happening to us right now, abah goes to work when I reached home and I go to work when he reach home. According to the plan we have to be in this condition for ten days, hopefully everything goes as plan no equipment failure. The boys are missing their abah and continuously asking where is abah?

Khaizuran: Abah ada kejap je lepas tu work…

It is hard when your other half is not around I don’t know how could my friends who husband is working offshore survive every month their husband will be offshore for 2 weeks…huhu....and those who is PJJ with their husband…sangat menguji…

But still I must always be grateful as my husband is not at home because he want to give us a better life..all because of work. Bukannya pergi memancing ke or melepak2 dengan kawan…

Tuesday, June 22, 2010

Maidless..

Big deal? Well for some people it is ok no big deal. Anak baru dua no maid should be no problem. But for me it is not that simple with a husband that work as a plant engineer every time when he comes back from work he is tired mentally and physically. Although he is in a multinasional company because of the company policy there is not enough man power, he is the only senior engineer beside the manager in his department so he have to get involve in most of the problem that occur at the plant. Other than that it is the way he was brought up, he did not have to do any house chores because his family have 3 maid tukang masak, tukang kebun plus pengasuh anak and my mother in law mentality for her house chores is for girls only, they (her sons) don’t need to do any house chores they just need to study and score in their exam and Alhamdullilah she succeed most of her sons graduated first class in their studies.

What about me? Well although in my family there was always a maid but because I am girl my parents force me to do house chores so I am familiar with doing all this cleaning and cooking stuff. But when you work, then you have two active child it is quite exhausting. You want to ‘bising” to your husband for not understanding pun seem not fair. My other half he is very helpful but if you expect him to do the house chores without having to reminding or asking him then you will be so frustrated and he always say

“rehatlah, I ok je if the house is not tidy, if I have to search my clean cloth in the bakul if I have to clean the dishes everytime when I want to use one, when we are hungry we have to makan kat luar… it is ok..I will be more stressed if you bebel, tensen sbb rumah bersepah dll…relax I understand u go to work and you are tired..just do the cleaning and cooking in the weekend”,

And my reply is

“Kita tak boleh duduk if the house is in that condition, kita tak suka family kita makan outside, kita akan tensen”,

But when I think again it is not fair for him if I stay in that way of thinking, so I change my style when I am not tired I do the house chores and if I need a helping hand I will request in a most polite and loving way…hehe…after all if my mother in law tahu anak kesayangan dia kena buat kerja rumah sure dia terkejut macam manalah menantu dia sampai hati buat macam tu..hehe…

My routine life have change a lot since I am maidless no more ‘me’ time my time is all for my family and work.

Monday, June 21, 2010

World Cup

Setakat ni mama belum ada kesempatan menonton bola, letihlah kalau teman abah pun biasanya mama tidur abah yang tengok bola. Walaupun mama tak tengok bola mama tetap ada pasukan kegemaran.

Mama: “abang sokong team mana?”,

Abah: “argentina lah, messi main untuk team tu”,

Mama: "hehe…argentina..hodohlah..hehe…tak best langsung takde player yang hensem. Orang pilihlah team yang tera dan sedap mata memandang”,

Abah: “ada ke macam tu, buat apa tengok rupa yang penting skills main bola tu”,

Mama: “masa tu kita tengok tv, pakar sukan kata team Spain adalah perfect team, Spain baru best player hensem dan skill pun mantap”,

Abah: “emm..spain oklah, tapi tak best…perempuan tulah bukan nak tengok bola sgt tapi nak tengok player”,

Mama: “biasalah..baru best, abah target untuk final team yang mana?”

Abah: “argentina dengan spain”,

Mama: “yeke..bestlah kalu macam tu kalu team kita menang..abang belanja kita beli kasut clark ye..hehe”,

Sunday, June 20, 2010

Perasaan Perempuan

Ada masanya hati sangat terluka dengan kata-kata dan tindakan separuh jiwa kita. Rasa yang sedih sangat sehingga kita rasa sampai hati dia buat kita macam ni..hati dia dah berubah tak sayang kita macam mana dia sayang kita dulu.

Bila emosi menguasai diri mula kita menangis tanpa henti bila dia tanya kenapa kita hanya akan kata kita kecewa tanpa ingin memberi penerangan selanjutnya. Sebab utama pelakuan ini adalah kerana kita rasa kita boleh tanggung tidak perlu diluahkan atau kita rasa kalau cakap pun tak guna bukannya dia faham dan kebiasaannya kita rasa takkan dia tidak tahu kesalahan dia benda macam tu pun kena bagitahu?.

Semalaman kita akan berduka, menangis, marah, geram dan kecewa. Mungkin kerana ego kita tak nak luahkan dan tak nak tunjukkan kita lemah dan bergantung emosi kepada dia. Akhirnya kita yang rugi mood tidak akan baik selagi semuanya kita pendam di dalam hati. Mula- mula kita hanya menangis, kemudian bila dia pandang kita pandang tempat lain atau buat muka yang sedih dan seperti biasa bila dia tanya kita akan jawab “tak ada apa-apa kita okey je”, akhirnya bila kita rasa penat untuk menanggung emosi kita luahkan.

Kelakarnya hanya dengan berbicara seketika dari hati ke hati emosi kita akan jadi baik, kita gembira dan perasaan kecewa terhadap separuh jiwa kita terus bertukar menjadi sayang. Kita rasa bersyukur kerana mendapat dia sebagai jodoh kita. Kenapa susah untuk kita nak terus luahkan, selalunya kita akan merajuk bermasam muka berjam-jam. Padahal kalu kita luahkan kekusutan itu dapat diselesaikan dalam masa yang singkat.

Sudah hampir lima tahun kami berkahwin, tetapi perkara ini sering berulang. Adakah kebanyakan perempuan macam ni atau ulfa je yang berperangai macam ni? Adakah kerana ego? atau memang sifat semulajadi perempuan? Atau memang benar perempuan kuat dipengaruhi oleh emosi?

Wednesday, June 9, 2010

Taska

Sejak awal bulan jun ini Khaizuran dan khairin di hantar ke taska. Ini merupakan perubahan yang agak besar buat mereka berdua. Pada minggu pertama memang betul-betul menguji emosi mama dan abah.

Minggu pertama:

Hari pertama: Khaizuran menangis dan berdiri di pintu tanpa mahu berganjak sambil berkata “mama zuran tak nak..zuran tak nak”. Khairin tenang sahaja dan tidak menangis.

Pilu hati mama dan abah, sepanjang perjalanan ke tempat kerja mama menangis dan tidak berhenti berdoa semoga mereka selamat dan tidak dizalimi. Mama tahu abah pun tersentuh sebab abah diam sahaja di sepanjang perjalanan.

Hari kedua: kedua-duanya menangis tidak mahu ditinggalkan. Aduhai terduga betul emosi mama. Ikutkan hati mahu berhenti kerja. Abah pula cadangkan kami ambil pembantu rumah baru..huhu..sedih tengok anak-anak menangis

Hari ketiga: abah cadangkan mama duduk sekali dengan khaizuran dan khairin agar mereka tak menangis, bila mereka mula bermain dengan kawan-kawan baru tinggalkan mereka. Khaizuran dan khairin tak nak bermain dengan kawan-kawan dan hanya mahu duduk bersama mama. Bila mama bangun nak tinggalkan mereka jadi lagi dramatik, bukan setakat menangis je meraung dan berguling tak nak ditinggalkan. Aduhai…sekali lagi mama menangis ke tempat kerja.

Hari keempat: sebaik sampai je di pintu pagar taska. Kedua-duanya peluk mama “mama tak nak, tak nak” tetapi mama terpaksa tinggalkan juga. Mama memujuk dan berjanji mama akan datang ambil petang ni dan terus bawa mereka berjalan-jalan. Reda sikit tangisan mereka tetapi masih menangis

Sepanjang minggu emosi mama terganggu susah hati sampai berat badan pun hilang 2 kg..huhu..nak makan tak lalu tidur tak lena buat kerja tidak fokus asyik fikir anak-anak. Mama telefon dan rujuk kawan-kawan yang pernah hantar anak-anak ke taska semuanya kata biasalah tu. Siap kata perkara ini mungkin akan berlarutan sampai sebulan…aduhai

Minggu Kedua:

Hari pertama: khaizuran dan khairin seolah-olah reda je ditinggalkan.

“mama work, abah work jadi kena duduk taska kan,” “nanti mama balik bawa jalan-jalan, zuran nak gula-gula ye,”

Masih menangis, tetapi menangis ala-ala manja. Tidak menjerit-jerit dan tetap melambai mama sewaktu ditinggalkan

Hari kedua:

Muka tidak ceria tetapi tidak menangis. Khaizuran sudah faham sebaik sampai je dia kata "mama dan abah work kan, zuran dan adik duduk taska”,

Hari ketiga – hari ini:

Khairin tersenyum sambil melambai, khaizuran melambai tetapi mata berair. Sayu hati tetapi inilah dugaan bagi ibu yang memilih untuk bekerja.

Mama berdoa semoga anak-anak mama selamat dan di bawah jagaan yang baik. Ada hikmah pada setiap kejadian. Takdir Bibik lari tak balik Malaysia ada hikmahnya dan terbaik buat anak-anak mama. Mama kena kuat agar anak-anak mama manjadi insan yang kuat dan mampu menghadapi setiap cabaran hidup. Tidak selama-lamanya mereka akan selesa dan sentiasa mendapat apa yang diingini. Sebagai khalifah mereka perlu manjadi insan yang kuat emosi dan fizikalnya.

Thursday, June 3, 2010

Khairin Baca Buku?

Masa nak tidur…

Khairin: Mama nak book

Mama: book apa?

Khairin: nak read book

Sambil tunjuk pada buku-buku mama, bila dah dapat buku mama khairin pun baring sambil pegang seperti sedang membaca. Mesti sebab dia selalu perhatikan mama baca buku sebelum tidur .Khairin ni suka tiru mama la …Sangat Comel!

Wednesday, June 2, 2010

Khaizuran is Three!

Happy Birthday Khaizuran!



You Complete Us!

Usaha Kita Sebagai Muslim

Khutbah ini sangat bermakna, harap kawan-kawan sudi membacanya hingga ke akhir. Mari sama-sama kita membentuk Islam Realiti!

PALESTIN MEMANGGIL KAMU PULANG KEPADA ISLAM

Sekali lagi, umat Islam sedunia dihidangkan dengan pusingan seterusnya kekejaman regim Zionis ke atas umat Islam dan manusia di bumi Palestin. Kekejaman yang melampaui batas fikiran manusia, yang tidak lain dan tidak bukan adalah untuk mengiyakan apa yang diamarankan oleh al-Quran, tentang fasad besar-besaran pusingan kedua yang dicetuskan oleh kaum Yahudi ini.

Firman Allah SWT:

17_4

“Dan telah Kami nyatakan kepada Bani Israil di dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau” [al-Israa' 17: 4]

Para ahli Tafsir kontemporari menyetujui bahawa kerosakan pertama yang dilakukan oleh orang-orang Yahudi ini adalah semasa mastautin mereka di bumi Yathrib. Mereka menguasai politik, ekonomi dan sosial di kota tersebut, bongkak dengan impian mereka bahawa Nabi akhir zaman akan diutuskan sekali lagi daripada keturunan mereka, dan seterusnya memanfaatkan kebodohan kaum Aus dan Khazraj lalu melaga-lagakan dua kelompok kaum Arab ini hingga berperang sesama sendiri, mencecah suatu tempoh yang amat panjang.

Kerosakan pertama ini mencapai kemuncaknya, apabila mereka secara rasmi menolak Kenabian Rasul akhir zaman, tatkala tibanya Muhammad bin Abdullah ke kota Yathrib di dalam peristiwa Hijrah. Meleset sekali impian mereka, bahawa Allah telah menetapkan bahawa kaum yang banyak membunuh Nabi dan Rasul ini hilang kebanggaan buta mereka, apabila penutup segala Nabi dan Rasul, diutuskan daripada kaum Arab berketurunan Ismail ‘alayhi al-Salaam, iaitulah Junjungan Mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Firman Allah SWT:

17_5

“Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang pertama dari dua (kederhakaan) itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah dan amat keras serangannya lalu mereka menjelajah di segala ceruk rantau (untuk menyerang dan mengusir kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang benar-benar berlaku” [al-Israa' 17: 5]

Sidang Jumaat, rahimakumullah…

Misi menghadapi kaum Yahudi yang tidak pernah jemu menyebarkan kerosakan di muka bumi biar pun telah diberi peluang berkali-kali oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam, disempurnakan oleh umat Islam dengan pengusiran mereka dari bumi Khaybar pada bulan Muharram tahun ke-7H.

Semenjak itu, kaum Yahudi hidup berpeleseran dan sukar diterima di mana-mana sahaja penempatan di muka bumi, di bawah mana-mana kuasa pemerintah, disebabkan oleh perilaku mereka sendiri yang tidak henti-henti mencetuskan fasad di muka bumi.

Namun, di sepanjang sejarah itu, kuasa pemerintah Islam jugalah, dengan keluasan rahmat dan toleransinya menghulurkan bantuan bersyarat kepada kaum Yahudi, termasuklah semasa mereka berdepan dengan pembunuhan beramai-ramai di bumi Andalus pada 1492 oleh kuasa Kristian. Kerajaan Islam Turki Othmaniyyah mempelawa mereka untuk mendapat perlindungan duduk di bawah pemerintah Islam, tetapi Yahudi tetap Yahudi, mereka menjadi duri dalam daging hingga akhirnya berperanan sebagai kelompok terpenting yang menjadi punca kepada kejatuhan kerajaan Turki Othmaniyyah. Yahudi Donme yang hidup talam dua muka, menjadi lubang kebocoran bagi negara Islam terakhir itu, hingga legasi Islam ribuan tahun, tamat secara rasminya pada tahun 1924.

Sidang Jumaat sekalian,

Kejatuhan kerajaan Islam terakhir itulah, titik utama kepada terlepasnya bumi Palestin dari wilayah Islam. Sehingga kini, bumi Palestin itu terus bermandi darah, setiap anak yang dilahirkan, adalah seperti sudah tersurat bahawa mereka bakal menjadi mangsa kekejaman penjajah Zionis yang terus menerus membelakangkan kemanusiaan, menghancurkan apa dan siapa sahaja yang menghalang cita-cita mereka untuk menegakkan negara Zionis dari tebing Furat ke Sungai Nil.

Itulah ’sumbangan’ Yahudi.

Kerosakan demi kerosakan.

Dan Allah SWT telah menetapkan, bahawa kitalah pada hari ini yang berdepan dengan kerosakan besar-besaran pusingan kedua, sebagaimana yang telah dicatatkan di dalam ayat yang saya bacakan tadi.

Jamaah kaum Muslimin sekalian,

Apakah tindakan kita? Apakah cukup dengan hanya menggelengkan kepala, menanti isu ini pudar daripada siaran media selepas seminggu dua, dan kemudian menggelengkan kepala lagi untuk pusingan yang seterusnya?

Sesungguhnya, kita mempunyai 3 bentuk tindakan yang menanti perlaksanaan.

Tindakan pertama, adalah dengan MENGECAM.

Kita boleh dan perlu untuk membuat kecaman. Membantah dan menyuarakan penentangan kita terhadap kekejaman Yahudi di bumi Palestin. Sama ada kecaman itu dibuat dalam bentuk demonstrasi, ucapan, khutbah dan penulisan, kecaman mesti diteruskan.

Kecaman ini boleh menjustifikasikan sokongan dan kebersamaan kita dengan saudara-saudara seagama di bumi Palestin. Ia juga menjadi bukti terhadap kepedulian kita. Ia menjadi tanda bahawa kita bukan terdiri dari kelompok manusia yang disebutkan oleh Allah dengan perumpamaan buruk sebagai BINATANG TERNAK.

Firman Allah SWT:

7_179

“Dan Sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka Jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai”[al-A'raaf 7: 179]

Binatang ternak tidak pernah peduli kepada pisau yang sedang diasah untuk menyembelihnya. Binatang ternak hanya memerhatikan rumput dengan penuh nafsu terhadap perutnya. Binatang ternak adalah perumpamaan kepada manusia yang diberi mata tidak melihat, diberi telinga tidak mendengar. Apa yang mereka pedulikan hanyalah lima rukun hidup iaitu MAKAN, MINUM, KERJA, REHAT dan KAHWIN.

Semoga dengan kecaman dan bantahan yang dibuat, menjadi saksi di hadapan Allah, bahawa kita adalah manusia, bukan binatang yang tidak punya rasa peduli dan peka.

Namun kecaman bukanlah tindakan yang terbaik oleh seorang mukmin.

Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda:

munkaran

Daripada Abu Sa’eed al-Khudri radhiyallahu ‘anhu beliau berkata: aku mendengar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam pernah bersabda: Sesiapa dari kalangan kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Andai tiada kemampuan untuk berbuat demikian, maka hendalah dia mengubahnya dengan lisannya. Dan jika beliau tidak mampu untuk berbuat begitu, maka hendaklah (dikecam) dengan hatinya. Dan demikian itu adalah selemah-lemah iman [Hadith riwayat Muslim]

Arahan Nabi Muhammad sallalaahu ‘alayhi wa sallam terhadap tindakan kita mencegah kemungkaran, bukan sekadar mengingkarinya dengan hati, atau menegahnya dengan lisan, tetapi bertindak dengan tangan untuk MENGUBAH keadaan. Tindak balas kita mestilah ada upaya untuk mengubah keadaan, dan kecaman masih jauh dari mampu mencetuskan perubahan itu.

Sidang Jumaat rahimakumullaah,

Tindakan kedua yang mesti kita lakukan untuk bertindak terhadap kekejaman Yahudi di bumi Palestin adalah selepas MENGECAM adalah MENCEGAH.

Mencegah boleh berlaku dalam beberapa bentuk.

Cegahan pertama adalah pada usaha mengelakkan diri untuk menjadi mangsa kepada kemungkaran itu. Ia mungkin boleh diertikan sebagai tindakan untuk berhijrah meninggalkan tempat di mana kemungkaran itu berlaku.

Ia mungkin berupaya menyelamatkan diri kita buat sementara, tetapi ia tidak akan dapat menamatkan kemungkaran itu daripada terus menerus berleluasa. Dan segala puji bagi Allah, saudara kita di bumi Palestin tidak bertindak melarikan diri. Jika mereka tidak punya semangat yang kuat untuk mempertahankan diri dan maruah Islam, sudah pasti mereka bertempiaran lari menjadi pelarian di bumi asing.

Namun Allah anugerahkan bumi itu dengan manusia yang kental jiwa. Mereka terus bertahan. Biar pun hanya dengan lastik dan batu, berundur tidak sekali-kali! Sama ada menang, atau syahid fi sabillah.

Mencegah yang kedua pula, boleh diertikan dengan tindakan kita mengekang diri daripada menjadi sebahagian daripada kemungkaran itu. Kita harus bertindak untuk menghalang diri daripada menjadi sebahagian daripada kekuatan regim Yahudi di bumi Palestin. Dan tindakan ini boleh dijustifikasikan dengan kempen boikot.

Secara individu, kita boleh menyekat diri daripada menggunakan barangan dan perkhidmatan syarikat-syarikat yang menyumbang kepada kekuatan ekonomi regim Yahudi Zionis itu.

Firman Allah SWT berkenaan dengan hal ini:

17_6

“Kemudian, Kami kembalikan kepada kamu (Yahudi) kekuasaan untuk mengalahkan mereka, dan Kami perpanjangkan kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan dan anak pinak, serta Kami jadikan kamu kaum yang lebih ramai pasukannya” [Al-Israa' 17: 6]

Di era kerosakan kedua oleh kaum Yahudi ini, Allah SWT menjelaskan bahawa kekuatan mereka adalah hasil yang diperpanjangkan kepada mereka berupa harta kekayaan dan sumber tenaga manusia. Ayat ini amat jelas menunjukkan kepada kita, bahawa regim Yahudi Zionis hari ini menjadi kuat hasil sokongan luar yang mereka terima.

Sokongan itu tidak lain dan tidak bukan adalah daripada negara Polis Dunia iaitu Amerika Syarikat.

Laporan http://www.ifamericansknew.org menjelaskan bahawa regim Zionis yang menjajah bumi Palestin menerima bantuan di antara 10 ke 15 juta US Dollar sehari daripada Amerika Syarikat. Jumlah ini mengatasi jumlah keseluruhan bantuan Amerika Syarikat kepada negara-negara Amerika Latin, Sub Sahara Afrika dan Carribean.

Kekuatan utama rejim Zionis di Palestin adalah sokongan Amerika Syarikat. Negara kuasa besar dunia itu berupaya memanipulasi kewangannya sendiri untuk memberikan sokongan dan bantuan kepada rejim Zionis hasil kombinasi beberapa pihak, khususnya media di Amerika Syarikat yang tidak melapor, melapor secara simplistik, atau memberikan laporan yang salah, untuk mengawal kefahaman penduduk Amerika Syarikat tentang isu Palestin.

Maka tindakan memboikot barangan yang menyumbang kepada kekuatan ini, tindakan menghentikan penggunakan matawang Dollar Amerika Syarikat adalah tindakan mencegah yang boleh memberikan kesan kepada hal ini, jika umat Islam dan seluruh warga manusia yang prihatin bersatu padu menjayakannya.

Sidang Jumaat sekalian,

Walau bagaimana pun, tindakan mengecam dan mencegah masih belum mencapai standard yang ditetapkan oleh Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam kepada kita. Bahawa kemungkaran mesti menerima tindak balas yang bersifat MENGUBAH.

Perubahan itulah yang mesti diperhatikan oleh kita semua.

Apakah kekalahan demi kekalahan yang menimpa umat Islam selama ini berlaku tanpa sebab?

Apakah kejatuhan kuasa Islam hanya disebabkan oleh faktor luar?

Sesungguhnya mencela kaum Yahudi yang melakukan kerosakan, tidak lebih daripada sekadar kata pepatah Melayu, SEPERTI MARAHKAN ANJING MENYALAK BUKIT. Yahudi dan kerosakan sudah sinonim, maka janganlah kita sekadar marahkan Yahudi, sebaliknya cerminlah diri kita, apakah yang sedang berlaku kepada umat Islam sendiri?

Kaum Muslimin rahimakumullaah,

Menjawab soalan ini, saya teringat kepada apa yang telah diungkapkan oleh Abu al-Hasan Ali al-Nadawi di dalam bukunya Ila al-Islam Min Jadeed (Kembali Semula Kepada Islam). Di bawah tajuk “Antara Ilusi dan Realiti” (Bayna al-Soorah wa al-Haqiqah), al-Nadwi telah memberikan suatu analogi yang sangat baik untuk difikirkan bersama.

Al-Nadwi membayangkan bagaimana seorang pemimpin hebat yang telah mati, dikenang oleh pengikutnya dengan membina sebuah patung yang besar dan amat menyerupai rupa pemimpin itu semasa hayatnya. Tetapi pada suatu hari, seekor burung datang bertenggek di atas hidung “pemimpin”tersebut dan melepaskan najisnya. Patung yang besar dan gagah itu tidak mampu berbuat apa-apa terhadap burung yang kecil itu, walaupun di kaki patung itu terpahat nama seorang pemimpin yang semasa hidupnya digeruni kawan dan lawan.

Mengapakah keadaan itu boleh berlaku? Mengapakah pemimpin yang hebat itu terhina hanya oleh perilaku seekor burung yang kecil?

Al-Nadawi mengulas analogi ini dengan mengemukakan konsep ilusi versus realiti.

Patung itu walaupun besar, gagah dan hebat, malah mewakili peribadi seorang pemimpin yang agung semasa hidupnya, adalah hanya “seorang patung”. Ia hanya sebuah gambaran. Sebuah ilusi. Manakala burung tersebut, walaupun kecil dari segi saiznya, ia adalah burung yang hidup. Burung itu walaupun kecil, namun ia adalah realiti.

Sunnatullah telah menetapkan bahawa realiti sentiasa mengalahkan ilusi.

Beginilah perihalnya kita ketika berhadapan dengan musuh.

Jika kita membuka lembaran al-Quran dan mengkaji tentang Yahudi, maka kita akan dapati bahawa keterangan al-Quran tentang karakter Yahudi amat selaras. Kelakuan penakut mereka yang hanya membolehkan mereka menyerang di sebalik tembok, sifat takabbur, dendam kesumat terhadap orang-orang yang beriman, semuanya menepati realiti. Maka orang-orang Yahudi hari ini adalah orang Yahudi sejati. Pertembungan kita dengan Yahudi adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.

Jika kita membaca al-Quran dan meneliti ayat-ayat tentang Nasrani, kita akan dapati bahawa orang-orang Kristian hari ini amat menepati watak mereka seperti yang digambarkan oleh al-Quran. Maka orang-orang Kristian hari ini adalah orang Nasrani sejati. Mereka adalah realiti. Pertembungan kita terhadap mereka adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.

Namun, jika kita amati keterangan al-Quran tentang ciri-ciri orang Islam dan Mukmin, apakah hasil pengamatan kita itu?

Al-Quran menjelaskan bahawa orang-orang Mukmin itu bersaudara. Al-Quran juga menjelaskan bahawa orang Mukmin itu saling menjadi pembantu kepada Mukmin yang lain. Orang Mukmin bersatu padu berpegang dengan tali Allah, mereka tidak berpecah belah ketika mendirikan agama, mereka pengasih sesama mereka dan keras terhadap Kuffar dan pelbagai lagi senarai ciri Mukmin yang diterangkan oleh al-Quran.

Namun, perhatikanlah realiti umat Islam hari ini. Berapakah jarak di antara diri idaman mereka seperti yang digambarkan al-Quran, dengan diri sebenar mereka di dalam realiti kehidupan?

Muslim ilusi berdepan dengan Nasrani realiti.

Muslim ilusi berdepan dengan Yahudi realiti.

Realiti sentiasa mengalahkan ilusi.

Ramainya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita sedikit, dan jumlah itu semakin sedikit apabila saudara-saudara kita berbondong-bondong murtad meninggalkan kita.

Kayanya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita miskin. Kita miskin jiwa, miskin daya juang dan kemiskinan itu semakin miskin apabila saudara-saudara kita tidak mampu mengawal jual beli harta mereka sendiri yang selama ini mengkayakan musuh.

Cerdiknya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita bodoh. Kita masih dibelenggu oleh persoalan-persoalan yang bodoh dan tidak langsung menghasilkan sebarang hasil. Kebodohan kita menjadi semakin bodoh apabila kita tenggelam dalam tajuk-tajuk debat sesama kita yang langsung tidak menggambarkan yang kita sedang berada di medan perang.

Bersatunya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita berpecah. Hati-hati kita terlalu mudah untuk diungkaikan ikatannya. Penyakit hati kita sangat menjijikkan. Berpecah belah hanya kerana secawan kopi. Pecah belah rumahtangga, pecah belah jiran tetangga, pecah belah masyarakat sedesa, pecah belah antara negara, perpecahan kita dari hujung daun hingga ke akar umbi.

Ya, jika al-Quran yang menjadi pengukurnya, maka Yahudi di Palestin itu adalah realiti. Nasrani di Rumah Putih itu adalah realiti. Namun umat Islam yang mengelilingi Rumah Hitam di Masjidil Haram itu hanyalah ilusi. Dan ilusi akan terus dikalahkan oleh realiti.

Selagi kita tidak berusaha untuk membentuk diri menjadi Mukmin sejati, selagi itulah kita tidak akan diizinkan oleh Allah untuk melihat pembebasan Palestin dan Masjidil Aqsa.

Tragedi di Gaza adalah seruan Allah untuk kita kembali kepada Islam.

Islam yang tulen.

Ibu bapa didiklah anak menjadi Muslim, jangan dibiarkan mereka menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi.

Kenalkan kepada anak-anak kita apa itu Islam dan apa itu Jahiliyyah. Fahamkan mereka siapa Yahudi dan Nasrani dan mengapa mereka dikutuk Allah. Ajarlah anak-anak mencintai kebenaran, keadilan dan memusuhi kezaliman. Agar dengan jiwa tulen seorang putera Muslim dan puteri Muslimah, Yahudi tulen akan dikalahkan oleh Muslim tulen.

17_8

“Dan jika kamu kembali, maka Kami pula akan kembali ..” [al-Israa' 17: 8]

Kembalilah kepada Allah, agar Allah kembali kepada kita dengan bantuan dan kemenangan!

end_1st_khutbah


ABU SAIF @ www.saifulislam.com
Surau (Jumaat) al-Munir, Sri Kembangan

12 Muharram 1430H / 9 Januari 2009


Sumber: http://saifulislam.com/?p=4447#more-4447