Monday, April 11, 2011

Touching

My Dear Khaizuran is a sensitive and loving boy..this conversation took place last year but I still remember the conversation as it was a touching moment for me…

Situation: I was reading the ANIS magazine then he came and approaches me

Khaizuran: mama read apa?
Mama: read pasal raya haji dan cerita pasal nabi Ibrahim
Khaizuran: raya haji? Ibrahim?
Mama: raya haji ni disambut untuk mengingati kisah nabi Ibrahim, pasal berkorban
Khaizuran: Ibrahim? Korban?
Mama: Ibrahim ni macam nabi Muhammad s.a.w dia rasul, seorang boy yang tolong Allah untuk ajak orang dengar dan ikut apa yang Allah suruh
Khaizuran: Muhammad? Sama dengan nama abah, abang dan adik..mama je takde Muhammad
Mama: aah..abang nak dengar pasal Nabi Ibrahim?
Khaizuran: Ibrahim dia berkorbankan
Mama: aah..tau korban tu apa?
Khaizuran: tak tahu
Mama: Korban tu maksudnya walaupun kita tak suka benda tu or benda tu tak best kita buat juga untuk jadi budak baik…macam abang rasa toys abang best kalau boleh tak nak share dgn adik tapi sbb nak jadi budak baik, jadi good boy abang share dengan adik…
Khaizuran: ooo…betul tu mama..(sambil sengih2)
Khaizuran: mama tu gambar baju baru ke?

I was turning the pages and there was a display of busana muslimah..

Mama: aah..cantikkan baju-baju ni?
Khaizuran: Cantik…mama nak? Mama belilah
Mama: nak…tapi mama tak ada duitlah..abang ada duit?
Khaizuran: ala abang pun takde duit…emm macam mana ye?

Then khaizuran ran to my other half who was in the room…

Khaizuran: Mama abang dah ada duit..mama boleh beli baju baru..baju cantik
Mama: abang dapat duit dari mana?
Khaizuran: minta dekat abah..abah bagi abang duit ni…
Mama: bestnya…mama boleh beli baju baru..
Khaizuran: mama beli yang ini cantik..warna purple atau mama beli yang ni warna oren..

I was touch with his thought..hopefully he will remain the same ;)