Wednesday, February 29, 2012

saja bercerita

Auni dah 7 bulan, masa dia 6 bulan dia dah pandai merangkak dgn baik..similar to his brothers merangkak dan duduk berlaku serentak ;) masa umur dia 6 bulan 2 hari mama bagi makan nasi yang dikisar ;) auni sangat happy dapat makan dari umur 4 bulan dah menunjukkan minat nak makan mulut akan berkunyah dan mata asyik tenung makanan bila orang lain makan ;P..mama kejam boleh buat tak tahu je dan suruh auni tunggu 6 bulan..hehe...(mama strictly ikut saranan paedtrician). Sekarang auni sangat suka makan dalam satu hari sekurang-kurangnya 2 mangkuk bubur nasi tapi berat badan masa 6 bulan hanyalah 7 kg...


Abang khairin, happily pergi ke sekolah, bila tanya belajar apa..khairin jawab tak belajar apa pun...terkejut mama ;)....mama pun tukar soalan dekat kelas khairin buat apa? baru dia jawab khairin lukis2, nyanyi belajar a i u...lega hati mama ;) khairin banyak improve dekat bacaan doa :)


Abang khaizuran, setiap kali pergi sekolah mama kena hantar sampai ke depan pintu kelas kalau tak nanti dia menangis..ish kadang-kadang mama angin juga maklumlah budak-budak lain parents tinggal dekat depan pagar je yang anak2 mama manja kena hantar sampai ke kelas..slowly mama jauhkan jarak sekarang hantar dia sampai ke tangga kelas. Khaizuran cepat belajar setelah dua bulan sekolah dah khatam baca buku anakku sampai buku 4, terkejut juga mama maklumlah mama mula perkenalkan buku anakku masa dia 4 tahun buku satu pun susah nak khatam pergi sekolah cepat je dapat, maybe umur dia dah matang dan dia mudah terima, mengira pun dah boleh sampai 100 tapi dengan guidance kadang2 dia lupa juga ;)..


Sebenarnya mama tak boleh salahkan anak2 mama kalau mereka lambat "pandai" sebab mama yang tak konsisten mengajar di rumah, bila mama ajar dengan konsisten cepat je mereka dapat dan ingat.


Cerita pasal mama pula ;p..mama sebenarnya bangga dengan diri sendiri..hehe..walaupun dah ada 3 anak masih bertahan tanpa maid..penat memang penat tapi privasi yang ada di dalam rumah tu sangatlah mama suka, mama suka abah involve directly membantu dalam membuat kerja rumah dan mendidik anak-anak, masa ada maid kerja mandikan n suapkan anak memang mama or bibik yang buat, bubur baby dulu mama n bibik yang buat sekarang ni semuanya abah or mama yang buat, untung auni dapat makan air tangan abah...masak untuk abang2 pun macam tu kalau larat mama buat kalau tak larat abah yang masak tetapi bila dua2 tak larat makan di luar jelah ;). seronoknya bila maidless ni mama dapat lebih mengenali, memahami dan sangat menghargai abah. Rasa bertuah sangat dapat kahwin dengan dia ;)...ehem..ehem geram dengan abah pun selalu juga ;) maklumlah bila mama macam lipas kudung buat itu buat ini terasa macam nak jadi sotong supaya ada banyak tangan..abah relex je duduk depan tv or pergi main squash or futsal :) takpe sebab melalui pembacaan lelaki perlu dibenarkan/ dibiarkan buat begitu untuk meningkatkan kembali testoren mereka ;)..hehe..jangan testoren terlampau banyak sudah...tak pasal2 mama mengandung ;p


Sebelum tulis entry tengah rasa down sangat...bila dah habis menulis rasa happy pula, tersedar yang sebenarnya hidup sangat indah dengan apa yang sudah mama miliki ;)