Monday, April 20, 2015

Random thoughts

Sudah lama tidak menulis...hampir dua tahun..banyak yang telah berubah, the kids are older and smarter...dah ada preference masing2..but still in my eyes they are my babies...

khaizuran dah darjah dua alhamdullilah last year manage untuk sesuaikan diri dalam alam persekolahan manage untuk terpilih dapat hadiah masa hari ikhtifal ;) hari sukan pun manage to get gold medal...tapi yang paling penting di darjah satu sudah menghafal semua ayat bacaan solat dan doa selepas solat...Alhamdullillah syukur pada Allah tahun ni sudah mula solat tanpa perlu dingatkan alhamdullilah....masyaAllah

Khairin tahun ni dah darjah satu....alhamdullilah last year he manage untuk memahami apa yang diajar di sekolah...so this year dalam tahun satu tak susah sangat untuk dia kuasai ilmu darjah satu...alhamdullilah berjaya lepas exam untuk masuk ke sekolah yang sama dengan abang khaizuran..bab solat masih perlu diingatkan dan kadang2 ada drama yang perlu dilayan before dia bersetuju untuk bersolat...tapi alhamdullilah dah menguasai semua bacaan solat :) alhamdullilah masyaAllah

Both of them rajin hafal surah not sure because of muallimah or the encouragement from mama..whatever...as long as it is positive we should be happy with their effort :)

Auni our sweet daughter she will turn 4 this year..how time flies ~sigh~ love pink color..baju pink, beg pink, tudung pink, kasut pink order air pun nak air pink ;p...mama pun sejak ada auni pun pakai handbeg n kasut pink :) recently je baru tukar handbag,..hihi...Auni suka sangat "melukis" kena sediakan a lot of paper..if not bersedia dengan lukisan auni...dinding rumah ada her "masterpiece" kereta pun ada yang tak tahan tu diri sendiri pun dia conteng :)..sometimes funny sometimes errggggghhhh...

And mama and abah definitely is getting older ~sigh~...actually this year will be our 10th year as husband and wife..alhamdullillah masyaAllah...loving the presence of each other :) alhamdullilah...if possible macam nak plan honeymoon together..but knowing him and also myself macam susah je nak tinggal the kids behind :) tapi macam teringin je spend time alone together just the two of us...to rejuvenate our relationship....hihi... yela spend time kat rumah together in the room at home memang sekejap jelah kan nanti  ada je tiba2 orang knocking the door ;) shouting "bukalah pintu" lol

Apapun just wait and see...the planned for second honeymoon berjaya or not :) and still I feel so blessed..alhamdullilah..

Tuesday, February 26, 2013

Oh my khairin


Recently i wrote about our worries regarding khairin ability to read...rupa-rupanya kami silap dia dah boleh mengeja ;p tersedar when his teacher gave the books and flash card that he used at school, while getting ready to work i heard khairin reading the book...i was amazed! terkejut mama ;p

 "eh, khairin dah tahu baca ni" "dah senang je mama"

so i asked teacher nurul, khairin's teacher,
"khairin masa belajar baca, ok tak"
"ok, akak takde masalah",
"dia dalam class kira average ke?"
 "eh khairin antara yang top dia dah boleh eja bunyi i dah"
 "oo oklah macam tu, akak risau sebab bila ajar kat rumah dia tak nak fokus, lepas tu sampai 
  sekarang dia pakai selipar terbalik, ingatkan nak bawak jumpa specialist takut2 deslyxia ke apa"

so note for abah n mama: jangan bandingkan ability anak-anak, selalula tanya khabar dari teacher, janganla pressure anak-anak biasala bila dekat rumah memang anak-anak suka main ;) dah penat belajar dekat sekolah kot ;p

Monday, February 18, 2013

Random updates

Bayangkan tahun lepas last post cerita..ayooo mama, what happen?...need to write again time is clicking very fast anak-anak semakin membesar tapi mama dah tak rajin nak menulis pasal anak-anak memori semua dalam otak, kalau ingatan kuat sampai bila-bila ok ni makin lama asyik lupa je..huhu...

about the boys, this year hantar ke tadika yang islamic, dari segi akademik mama tak berapa sure progress :p tapi bab menyanyi memang banyak progressnya...sejuk bila tengok anak-anak berzikir dan menyanyi lagu pasal Allah dan rasul...sambil main puzzle sambil berzikir antara lagu yang selalu dinyanyi

'anak nabi kita ada 7 orang, 3 lelaki 4 perempuan...abdullah, ibrahim, kassim, fatimah, zainab, ummi kalsom, ruqayah (alamak betul ke ni) note to mama; sila lengkapkan diri dengan ilmu dan sejarah Rasulluallah...Nabi Muhammad S.A.W

Lagu "how many rakaat, how many rakaat? subuh 2 rakaat....."

lagu " under sun, the sun shine on me, God make the sun, and god make me...god make me..'

Lagu " Rasulluallah kami ummatmu walaupun tak pernah melihat wajah mu...'

dan sentiasa berzikir"Subuhannallah, alhamdullilah, Allahuakbar" dan tidak lupa selawat ;)

Masa tu di shopping mall sambil menunggu mama khaizuran dan khairin berzikir dan nyanyi lagu-lagu nasyid..so cute...mamat-mamat yang ada dekat situ asyik jeling-jeling je dekat my boys ;)

Alhamdullilah khaizuran dan khairin dah hafal bacaan sembahyang, cuma Ya. Allah suka sangat la main-main dan "bergaduh" waktu sembahyang dengan kami...

Baru-baru ni something cute happen ;) di rumah MIL kami sekeluarga all the siblings and menantu sembahyang berjemaah...sambil sembahyang khairin baca bacaan kuat-kuat bila dia tersilap khaizuran betulkan

"eh salahlah macam nilah...." then khaizuran bisik "jangan baca kuat-kuat...baca slow-slow" khairin yang tengah sembahyang balas " biarlah kita nak baca kuat-kuat" sambil meneruskan bacaan ...

aduhai...anak-anakku...susah mama nak khusyuk...bila terdengar suara-suara yang cute tu :)

Bab akademik....khaizuran dari last year dah pandai baca buku bahasa melayu, sekarang ni semua benda dia baca setiap signboard setiap buku or majalah, benda dekat TV bila dia tak faham dia akan bertanya :)

"mama..kenapa dia cakap selamat jalan..sila datang lagi...mama kenapa dia kata selamat datang"

letih nak menjawab ;)

counting both dah pandai mengira sampai 100 cuma perasan sekarang ni kalau mengira guna english dah tak mengira guna bahasa melayu mungkin sebab medium bahasa di sekolah baru ni english..

khairin progress bacaan masih macam last year ;) buku dua anakku, everytime nak mengajar dia baca only last for 5 minit lepas tu mulala kata letihlah...peninglah ;) risau juga bila khairin tak boleh nak fokus lama dan  dia sampai sekarang pakai kasut/selipar terbalik lagi try to google about dyleksia...rasanya too early to judge dan tak semua simptom ada pada dia :) hopefully semuanya ok...pray for the best :)

Alhamdullilah my boys adalah sangat helpful everytime minta tolong selalunya banyak menolong ;)
tapi biasalah once in a while tu menjawab jugak n malas ;) biasalah they are only kids ;)

Auni our only girl ;) this girl sangatlah manja dijaga dengan baik oleh abang-abang n abah...kalau mama marah auni abang khaizuran n khairin akan backing auni.. "mama tak baik marah dia...berdosa dia baby lagi" "mama kesian dekat auni"..

mama dah mula ajar auni mengaji..cute je dia ikut-ikut...love to look at her when she point her nose and hold her ear everytime mama asked her where is your nose? where is your ear? dengan comelnya tarik dua-dua telinga dia sambil goyang-goyang kepala ;) bila sebut nose tarik-tarik nose  ;)

auni dah tera tendang bola...oh my girl...ni sebab selalu tengok abang-abang main tu yang mengikut je tu ;). Baru-baru ni auni main masak-masak tak pernah ajar pun tiba-tiba pandai main sendiri. Balik kampung asyik nak ambil teko n cawan-cawan kecik nenek dalam almari...ayyooo risau mama takut pecah..asked abah to buy her cooking toys bila dapat terus je main masak-masak ;) Alhamdullilah feminin jugak anak dara mama ni ;)

ok have to stop...jadi panjang pulak ;)