Tuesday, July 28, 2009

Cooking

I am proud to say that my hobby is cooking. Even before I got married I love to cooked cakes, pudding, pie, cookies, Malaysian kuih–muih like karipap, agar-agar etc and also western food. The reason for this passion is I just love eating those kind of food. After marriage I went through a major transition because MOH don't eat food that have milk and cheese he hate the smell of it..very the melayu taste (^_^) so I just cook cake and Malaysian kuih-muih although I really love cooking my passion towards cooking lauk-pauk is very low or let just say I don't really cook lauk. I just leave the cooking lauk job to my father he is an expert in this, his lauk and all sort of rice (Nasi Minyak. Nasi tomato, dll) is very delicious…

The first year of our marriage my cooking skills for cooking lauk-pauk, noodles, and rice was very poor, kesian MOH have to eat those weird taste..tapi sebab nak jaga hati ufa he just eat the food without no complaint…ufa masih ingat lagi ada satu hari tu ulfa sendiri tak sanggup nak makan mee yang telah ulfa masak sebab rasa dia sangatlah tidak sedap…ulfa makan beberapa suap je tetapi MOH makan satu pinggan lepas dia selesai makan ulfa tanyalah

"abang rasa mee ni pelik kan, tak sedap",

"aah rasa macam pelik la jugak, ufa letak apa? "

"Ntahlah ufa main campur-campur ikut instinct je tadi"

"tapi banyak juga abang makan"

"Yelah, kita taknak ufa kecik hati,"

Ye MOH sangat tidak suka jika ufa sedih, kecik hati dan tidak tersenyum. His request is for me to smile 24/7..huhu…sangat susah tau walaupun hanya kena senyum…so back to the story. In the first and second year of my marriage I have no confident in cooking for other people except MOH and my own family even when my parent in law came to kerteh we eat outside I didn't cook at all. Mujurlah PIL baik hati dan tak complaint about these matters. Even when our friends came to our house I beli kat luar, siap bungkus meehoon …mujur MOH tak marah…sangat memahami…

Then in our third year of marriage I started to enhance my cooking skills, the main reason is I already have kids and down deep inside of me I just love cooking...chewah…*wink* so now I just can't stop I cook almost everything…sudah sangat jarang kami makan di luar we only eat outside if we want to eat fast food…even cookies pun kami dah tak beli ufa masak sendiri kalau boleh roti pun nak masak sendiri tak nak beli..tapi setakat ni belum jumpa lagi resipi roti yang betul-betul best…so my dear friends if you have an awesome bread recipe please share it with me ye..

Actually by cooking food for your family you will get a certain satisfaction that is hard to describe by words. Cooking is a way for me to express my love towards my dear family…I want MOH and my kids to miss my cooking when I am not around..secara tak langsung teringat kat ufa bila kami perlu berjauhan *wink*

So my dear friends let start cooking…cooking is not something that we could not comprehend we just need to practice, practice and practice insyaAllah by time you will able to cook delicious food for your family (tu je yang penting sebenarnya) ufa tak kisah pun kalau suami orang lain kata tak sedap yang penting my husband love to eat the food that I cook…

But still sometimes I do failed in cooking..the result is not as expected..I will share my failure experienced in cooking later ye…kena start buat keje ni…

Thursday, July 16, 2009

After Half a Month

I just started holding this position early this month. For me that am still young (consider young for an academician profession) and with no experienced of being a leader it is a challenge. I know the reason I was appointed for this position is because I managed to prepare the bachelor programmed document and I managed to convince the MQA to give approval to run this programmed. By saying all that I admit I am a good follower if the top management asked me to do something I will put my full effort and work hard to meet their needs and request. But being a leader I am not sure if I will be a good leader. In my daily life I am the type of person who could not make my own decision before I got married if I want to do or choose something I will always asked my parents view and make my decision based on their advise. After marriage I always refer to MOH to make decision he is the one who give the final say. Now at work I am asked to make decision…huhu..Very challenging thank Allah my dean understand and she always guide me in doing the decision.

After half a month to be exact in this week I started to had migraine…yes I feel the pressure wrestling between work and being a wife and a mother makes me feel very exhausted. No wonder my milk production decrease…poor khairin...yesterday I even forgot to punch out after working long hours as I only finished my work at 6.00 pm. This morning when I meet my dean to asked her to sign my punch card she laugh and say

“eh ulfa baru separuh bulan jadi HOD dah pening, relax jangan tensen-tensen”,

So ulfa…be calm take a deep breath..relax..insyaAllah you can do it!

Tuesday, July 14, 2009

Kerisauan hati Seorang Mama

Khairin baru sahaja berusia Sembilan bulan, maka khairin telah Sembilan bulan mendapat susu mama sepenuhnya. Tetapi sejak akhir-akhirnya production susu mama merudum sangat kalau dahulu mama dapat paling kurang pun 6 oz sekarang ni paling banyak pun 4 ounce. Macam mana ni rasa down je….mama tengah berusaha untuk tingkat susu, sebelum ni mama mengamalkan perkara berikut:

Minum air longan,

Minum green tea,

Horlick+oats,

Ambil pil fenugreek,

Susu+madu,

kurma

Tetapi sekarang ni minuman dan makanan tersebut dah tidak menyumbang kepada pertambahan susu mama. Macam mana ye? Mama ada terperasan dalam blog arnie makan kacang bendi boleh tingkatkan susu. So malam ni mama nak ke pasar dan cuba pulak makan sayur tersebut. Harap-harap Berjaya lah…Kawan-kawan ada tips lain tak untuk tambah kan susu...kalau ada please share..

Buat masa sekarang ni walaupun susu telah berkurang mama masih menyusukan khairin sepenuhnya sebab khairin minum waktu malam. Paling kurang 3 kali mama kena bangun malam untuk memenuhi demand daripada khairin. Takpelah yang penting khairin dapat yang terbaik ye…walaupun mama rasa letih je kat tempat keje…

Come on ulfa! Jangan rasa down

Ya Allah berilah diriku kekuatan agar dapat menyusukan anakku sehingga umurnya 2 tahun..murahkanlah rezeki khairin agar dia dapat menikmati susuku sehingga usianya dua tahun…

Monday, July 13, 2009

Komunikasi

Semasa mengikuti satu training tentang bagaimana mahu menjadi seorang instruktor/pensyarah yang efektif kami diperkenalkan dengan satu modul iaitu komunikasi. Mana tidaknya untuk menjadi seorang pensyarah yang baik kita semestinya boleh berkomunikasi secara jelas dengan pelajar kita. Dalam modul tersebut dinyatakan terdapat dua jenis komunikasi iaitu secara verbal (komunikasi menggunakan perkataan) dan non-verbal (komunikasi tanpa perkataan).

Setelah seharian berbicara mengenai komunikasi dalam training tersebut ulfa pun tertarik nak berbincang mengenai topik ni bersama MOH aka My Other Half.

"abang bagi abang kan mana yang lebih berkesan verbal communication or non verbal communication"

"bagi kita non verbal",

Ulfa terkejut dengan jawapan yang yang diberikan sebab selama ini dia sangat kurang memahami bila ulfa berkomunikasi secara non verbal.

"betul ke abang? Apa maksud abang dengan komunikasi non verbal"

"maksud kita bila kita menulis baru mesej yang kita nak sampaikan jelas"

"oooo yeke, tu kira verbal lah bang, sebab non verbal ni maksudnya komunikasi tanpa perkataan macam body language"

"ada ke komunikasi macam tu, bukan sama je ke",

"ada abang, contohnya macam ni, abang tanya kita ulfa marah ke? Kita jawab kita tak marah tapi body language tunjuk yang kita tengah tak puas hati macam tak nak senyum malas nak pandang muka abang"

"mana boleh macam tu, tu kira menipu lah, dalam islam salah tu",

Bila dengar MOH cakap macam tu terus terfikir sebagai orang islam sepatutnya non verbal dan verbal ni kena seiring. Bila difikirkan balik mengenai research yang menunjukkan bahawa komukasi non verbal lebih tinggi keberkesanan iaitu 75% (tahap kepercayaanya) menunjukkan bahawa tanpa kita sedari kita kerap menipu. Dalam hubungan suami isteri komunikasi sebegini iaitu 25% verbal dan non verbal 75% (tahap kepercayaannya) boleh menggugat kestabilan rumah tangga. Biasakan kita dengar yang seseorang tidak berpuas hati kerana pasangan tidak mengatakan dia menyayangi dirinya atau ada yang mengadu pasangan tidak menunjukkan dia berminat atau tertarik secara fizikal kepada dirinya. Kedua-dua komunikasi perlu diseimbangkan kalau tidak betul-betul 50-50 peratusannya tidak perlu begitu jauh.

Sebenarnya ulfa menulis ni sebagai peringatan buat diri ulfa agar lebih jujur dengan MOH. Dia terkejut sangat bila ulfa nyatakan yang memang ulfa sering katakan sesuatu tetapi sebenarnya dalam hati perkara tersebut tidak benar (non verbal communication). MOH siap warning lagi dia tak nak komunikasi sebegitu dalam rumah tangga sebab bagi MOH dia rasa tertipu jika pasangannya kata lain tapi buat lain (verbal and non verbal tidak menunjukkan perkara yang sama). Meskipun ulfa dah terangkan yang perempuan mempunyai tendency yang tinggi untuk menggunakan non verbal komunikasi dan lelaki perlu lebih prihatin dalam hal ni. MOH masih lagi bertegas sebuah rumah tangga akan kekal lama dan bahagia hanya apabila kedua-dua jenis komunikasi digunakan secara seimbang. Maksudnya bahasa tubuh kita adalah sama dengan apa yang kita perkatakan….

Thursday, July 2, 2009

Busy

Been very busy lately. I had to attend a two weeks training then just after I complete my training I received a letter appointing me as the new head of department. Not only I have plenty of work to be finished during my training I also have to do plenty of work for the new post….huhu..when my dean called me saying that I will be the new head of department frankly speaking I was very shocked and had doubt on receiving the new position. I called my other half and he say just take it, why must you say NO you would do OK. By hearing those word I agree to accept the post. But still I have doubt because my heroes are still young there need a lot of attention from me plus I am still fully breastfeeding Khairin. I wont be able to leave khairin behind if I have to go to meeting or training outside from kemaman. What worries me the most I am young compared to my other collegues but yet I have to be the head of department…can I survive?

Ok this is just a short entry from me to update…will write longer after I have settle the workload and time table for my collegues..later ye