Wednesday, June 30, 2010

Me… Letting Go

It was a working day, when I reached home khaizuran and khairin were very active they wanted to play outside, after running and playing on the grass they played with their bicycle. I was very tired but still had to entertain them. Once the day was dark I asked them to come inside with a little bit of argument here and there I managed to bring them inside. They were still active and wanted to have a bath read main air, I asked them to wait for abah but they decline. Ended up with them opening their own clothes and running to the toilet playing with the water again I had no choice I need to entertain my boys. After fifteen minutes playing with the water I asked them to stop and come out from the toilet again they refuse to do so. They were pushing my limit but still I try to calm myself..doing zikir in my heart.. after some time I just pick khairin up and make a firm tone to khaizuran to come out immediately.

Khairin was crying and shouting I ignored him and took the towel to dry him..still khairin was showing his tantrum while trying to calm khairin down, khaizuran came to me and when I was trying to dry khaizuran with the towel khairin run again to the toilet…I terlari lari takut if he fell down…when khaizuran saw khairin was running he got excited and join khairin..tiba-tiba khairin stop and he pee on the floor then khaizuran called for me from the other side of the room he also had pee on the floor…sabar…sabar lagi…

I kept quiet trying very hard to be patient and not to yelled at them..i picked khairin up asked khaizuran to stay there and to not move…after washing khairin again he start crying and wanted to stay in the toilet I just picked him up…tiba-tiba he threw up on me…huhu…habis bahu n belakang penuh dgn muntah once again picked him up and wash him.…pap! While he was rolling his body refusing to wear his pampers I spank his leg…GERAM…khaizuran just stared at me and stay where I asked him to because he know mama was very angry I picked him up wash him and put his pampers on..he didn’t fight back just follow my instruction…after wearing his clothes he ran to a corner and started to talk by himself…I notice he was crying silently and said slowly..

Khaizuran: mama dah marah..kenapa mama marah marah..zuran takut..

At that point I noticed that I should have calm down…and not follow my emotion…huhu… I cried inside…

Where was my other half when all of this was happening…playing squash with his friends…huhu…

When he reached home..the boys was already in a calm mood drinking their milk and playing happily together..he looked at my face and asked…

My other half: Kenapa you nampak macam penat sangat je…

Me: khaizuran and khairin….bla..bla…kenapa abang balik lambat nearly 8 baru sampai..

My other half: sorry ada mukhlas so I tak sedar dah lambat..best main squash dengan dia..ulfa sorryla I betul-betul tak sedar tadi…

If this happen 2 or 3 years ago I know I will be so mad once my other half enter the house I will keep quite and just cried as I could not yelled or scream at him..so I will cry to express my emotion. I am sure we will fight back and forward about it is not fair for him to have at least a 1 hour ‘me’ time every single day to play squash or tennis or any other sport. While I have to stay at home do the house chores take care of our sons all by myself. After nearly five years of marriage I just let go agreeing and giving him the ‘me’ time for him to exercise.

Time has made us more matured and make the love between us grow bigger and deeper. For the sake of love and wanting to stay together in this marriage sometime I just have to let go of certain things. For me letting go is not showing that you are weak but that is marriage life. I know he also had done the same for so many times although he never told me because like him I am not perfect.

Before getting married with me he used to exercise every single day, in his study years he said he will play squash and soccer every day. If he doesn’t exercise he will feel uncomfortable and easily get mad …he needs to exercise plus he has high blood pressure it runs in the family. The doctor say besides eating well he need to exercise to maintain a low BP. The nature of his work is also quite demanding he has to work under pressure most of the time… so yes he need to exercise. When I let go, both of us get the benefits…he will be at his best condition and I will have a loving and healthy husband. So yes I am so happy to let go!

Monday, June 28, 2010

Touch n Go

I feel that this is happening to us right now, abah goes to work when I reached home and I go to work when he reach home. According to the plan we have to be in this condition for ten days, hopefully everything goes as plan no equipment failure. The boys are missing their abah and continuously asking where is abah?

Khaizuran: Abah ada kejap je lepas tu work…

It is hard when your other half is not around I don’t know how could my friends who husband is working offshore survive every month their husband will be offshore for 2 weeks…huhu....and those who is PJJ with their husband…sangat menguji…

But still I must always be grateful as my husband is not at home because he want to give us a better life..all because of work. Bukannya pergi memancing ke or melepak2 dengan kawan…

Tuesday, June 22, 2010

Maidless..

Big deal? Well for some people it is ok no big deal. Anak baru dua no maid should be no problem. But for me it is not that simple with a husband that work as a plant engineer every time when he comes back from work he is tired mentally and physically. Although he is in a multinasional company because of the company policy there is not enough man power, he is the only senior engineer beside the manager in his department so he have to get involve in most of the problem that occur at the plant. Other than that it is the way he was brought up, he did not have to do any house chores because his family have 3 maid tukang masak, tukang kebun plus pengasuh anak and my mother in law mentality for her house chores is for girls only, they (her sons) don’t need to do any house chores they just need to study and score in their exam and Alhamdullilah she succeed most of her sons graduated first class in their studies.

What about me? Well although in my family there was always a maid but because I am girl my parents force me to do house chores so I am familiar with doing all this cleaning and cooking stuff. But when you work, then you have two active child it is quite exhausting. You want to ‘bising” to your husband for not understanding pun seem not fair. My other half he is very helpful but if you expect him to do the house chores without having to reminding or asking him then you will be so frustrated and he always say

“rehatlah, I ok je if the house is not tidy, if I have to search my clean cloth in the bakul if I have to clean the dishes everytime when I want to use one, when we are hungry we have to makan kat luar… it is ok..I will be more stressed if you bebel, tensen sbb rumah bersepah dll…relax I understand u go to work and you are tired..just do the cleaning and cooking in the weekend”,

And my reply is

“Kita tak boleh duduk if the house is in that condition, kita tak suka family kita makan outside, kita akan tensen”,

But when I think again it is not fair for him if I stay in that way of thinking, so I change my style when I am not tired I do the house chores and if I need a helping hand I will request in a most polite and loving way…hehe…after all if my mother in law tahu anak kesayangan dia kena buat kerja rumah sure dia terkejut macam manalah menantu dia sampai hati buat macam tu..hehe…

My routine life have change a lot since I am maidless no more ‘me’ time my time is all for my family and work.

Monday, June 21, 2010

World Cup

Setakat ni mama belum ada kesempatan menonton bola, letihlah kalau teman abah pun biasanya mama tidur abah yang tengok bola. Walaupun mama tak tengok bola mama tetap ada pasukan kegemaran.

Mama: “abang sokong team mana?”,

Abah: “argentina lah, messi main untuk team tu”,

Mama: "hehe…argentina..hodohlah..hehe…tak best langsung takde player yang hensem. Orang pilihlah team yang tera dan sedap mata memandang”,

Abah: “ada ke macam tu, buat apa tengok rupa yang penting skills main bola tu”,

Mama: “masa tu kita tengok tv, pakar sukan kata team Spain adalah perfect team, Spain baru best player hensem dan skill pun mantap”,

Abah: “emm..spain oklah, tapi tak best…perempuan tulah bukan nak tengok bola sgt tapi nak tengok player”,

Mama: “biasalah..baru best, abah target untuk final team yang mana?”

Abah: “argentina dengan spain”,

Mama: “yeke..bestlah kalu macam tu kalu team kita menang..abang belanja kita beli kasut clark ye..hehe”,

Sunday, June 20, 2010

Perasaan Perempuan

Ada masanya hati sangat terluka dengan kata-kata dan tindakan separuh jiwa kita. Rasa yang sedih sangat sehingga kita rasa sampai hati dia buat kita macam ni..hati dia dah berubah tak sayang kita macam mana dia sayang kita dulu.

Bila emosi menguasai diri mula kita menangis tanpa henti bila dia tanya kenapa kita hanya akan kata kita kecewa tanpa ingin memberi penerangan selanjutnya. Sebab utama pelakuan ini adalah kerana kita rasa kita boleh tanggung tidak perlu diluahkan atau kita rasa kalau cakap pun tak guna bukannya dia faham dan kebiasaannya kita rasa takkan dia tidak tahu kesalahan dia benda macam tu pun kena bagitahu?.

Semalaman kita akan berduka, menangis, marah, geram dan kecewa. Mungkin kerana ego kita tak nak luahkan dan tak nak tunjukkan kita lemah dan bergantung emosi kepada dia. Akhirnya kita yang rugi mood tidak akan baik selagi semuanya kita pendam di dalam hati. Mula- mula kita hanya menangis, kemudian bila dia pandang kita pandang tempat lain atau buat muka yang sedih dan seperti biasa bila dia tanya kita akan jawab “tak ada apa-apa kita okey je”, akhirnya bila kita rasa penat untuk menanggung emosi kita luahkan.

Kelakarnya hanya dengan berbicara seketika dari hati ke hati emosi kita akan jadi baik, kita gembira dan perasaan kecewa terhadap separuh jiwa kita terus bertukar menjadi sayang. Kita rasa bersyukur kerana mendapat dia sebagai jodoh kita. Kenapa susah untuk kita nak terus luahkan, selalunya kita akan merajuk bermasam muka berjam-jam. Padahal kalu kita luahkan kekusutan itu dapat diselesaikan dalam masa yang singkat.

Sudah hampir lima tahun kami berkahwin, tetapi perkara ini sering berulang. Adakah kebanyakan perempuan macam ni atau ulfa je yang berperangai macam ni? Adakah kerana ego? atau memang sifat semulajadi perempuan? Atau memang benar perempuan kuat dipengaruhi oleh emosi?

Wednesday, June 9, 2010

Taska

Sejak awal bulan jun ini Khaizuran dan khairin di hantar ke taska. Ini merupakan perubahan yang agak besar buat mereka berdua. Pada minggu pertama memang betul-betul menguji emosi mama dan abah.

Minggu pertama:

Hari pertama: Khaizuran menangis dan berdiri di pintu tanpa mahu berganjak sambil berkata “mama zuran tak nak..zuran tak nak”. Khairin tenang sahaja dan tidak menangis.

Pilu hati mama dan abah, sepanjang perjalanan ke tempat kerja mama menangis dan tidak berhenti berdoa semoga mereka selamat dan tidak dizalimi. Mama tahu abah pun tersentuh sebab abah diam sahaja di sepanjang perjalanan.

Hari kedua: kedua-duanya menangis tidak mahu ditinggalkan. Aduhai terduga betul emosi mama. Ikutkan hati mahu berhenti kerja. Abah pula cadangkan kami ambil pembantu rumah baru..huhu..sedih tengok anak-anak menangis

Hari ketiga: abah cadangkan mama duduk sekali dengan khaizuran dan khairin agar mereka tak menangis, bila mereka mula bermain dengan kawan-kawan baru tinggalkan mereka. Khaizuran dan khairin tak nak bermain dengan kawan-kawan dan hanya mahu duduk bersama mama. Bila mama bangun nak tinggalkan mereka jadi lagi dramatik, bukan setakat menangis je meraung dan berguling tak nak ditinggalkan. Aduhai…sekali lagi mama menangis ke tempat kerja.

Hari keempat: sebaik sampai je di pintu pagar taska. Kedua-duanya peluk mama “mama tak nak, tak nak” tetapi mama terpaksa tinggalkan juga. Mama memujuk dan berjanji mama akan datang ambil petang ni dan terus bawa mereka berjalan-jalan. Reda sikit tangisan mereka tetapi masih menangis

Sepanjang minggu emosi mama terganggu susah hati sampai berat badan pun hilang 2 kg..huhu..nak makan tak lalu tidur tak lena buat kerja tidak fokus asyik fikir anak-anak. Mama telefon dan rujuk kawan-kawan yang pernah hantar anak-anak ke taska semuanya kata biasalah tu. Siap kata perkara ini mungkin akan berlarutan sampai sebulan…aduhai

Minggu Kedua:

Hari pertama: khaizuran dan khairin seolah-olah reda je ditinggalkan.

“mama work, abah work jadi kena duduk taska kan,” “nanti mama balik bawa jalan-jalan, zuran nak gula-gula ye,”

Masih menangis, tetapi menangis ala-ala manja. Tidak menjerit-jerit dan tetap melambai mama sewaktu ditinggalkan

Hari kedua:

Muka tidak ceria tetapi tidak menangis. Khaizuran sudah faham sebaik sampai je dia kata "mama dan abah work kan, zuran dan adik duduk taska”,

Hari ketiga – hari ini:

Khairin tersenyum sambil melambai, khaizuran melambai tetapi mata berair. Sayu hati tetapi inilah dugaan bagi ibu yang memilih untuk bekerja.

Mama berdoa semoga anak-anak mama selamat dan di bawah jagaan yang baik. Ada hikmah pada setiap kejadian. Takdir Bibik lari tak balik Malaysia ada hikmahnya dan terbaik buat anak-anak mama. Mama kena kuat agar anak-anak mama manjadi insan yang kuat dan mampu menghadapi setiap cabaran hidup. Tidak selama-lamanya mereka akan selesa dan sentiasa mendapat apa yang diingini. Sebagai khalifah mereka perlu manjadi insan yang kuat emosi dan fizikalnya.

Thursday, June 3, 2010

Khairin Baca Buku?

Masa nak tidur…

Khairin: Mama nak book

Mama: book apa?

Khairin: nak read book

Sambil tunjuk pada buku-buku mama, bila dah dapat buku mama khairin pun baring sambil pegang seperti sedang membaca. Mesti sebab dia selalu perhatikan mama baca buku sebelum tidur .Khairin ni suka tiru mama la …Sangat Comel!

Wednesday, June 2, 2010

Khaizuran is Three!

Happy Birthday Khaizuran!



You Complete Us!

Usaha Kita Sebagai Muslim

Khutbah ini sangat bermakna, harap kawan-kawan sudi membacanya hingga ke akhir. Mari sama-sama kita membentuk Islam Realiti!

PALESTIN MEMANGGIL KAMU PULANG KEPADA ISLAM

Sekali lagi, umat Islam sedunia dihidangkan dengan pusingan seterusnya kekejaman regim Zionis ke atas umat Islam dan manusia di bumi Palestin. Kekejaman yang melampaui batas fikiran manusia, yang tidak lain dan tidak bukan adalah untuk mengiyakan apa yang diamarankan oleh al-Quran, tentang fasad besar-besaran pusingan kedua yang dicetuskan oleh kaum Yahudi ini.

Firman Allah SWT:

17_4

“Dan telah Kami nyatakan kepada Bani Israil di dalam Kitab itu: “Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) dua kali, dan sesungguhnya kamu akan berlaku sombong angkuh dengan melampau” [al-Israa' 17: 4]

Para ahli Tafsir kontemporari menyetujui bahawa kerosakan pertama yang dilakukan oleh orang-orang Yahudi ini adalah semasa mastautin mereka di bumi Yathrib. Mereka menguasai politik, ekonomi dan sosial di kota tersebut, bongkak dengan impian mereka bahawa Nabi akhir zaman akan diutuskan sekali lagi daripada keturunan mereka, dan seterusnya memanfaatkan kebodohan kaum Aus dan Khazraj lalu melaga-lagakan dua kelompok kaum Arab ini hingga berperang sesama sendiri, mencecah suatu tempoh yang amat panjang.

Kerosakan pertama ini mencapai kemuncaknya, apabila mereka secara rasmi menolak Kenabian Rasul akhir zaman, tatkala tibanya Muhammad bin Abdullah ke kota Yathrib di dalam peristiwa Hijrah. Meleset sekali impian mereka, bahawa Allah telah menetapkan bahawa kaum yang banyak membunuh Nabi dan Rasul ini hilang kebanggaan buta mereka, apabila penutup segala Nabi dan Rasul, diutuskan daripada kaum Arab berketurunan Ismail ‘alayhi al-Salaam, iaitulah Junjungan Mulia Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam.

Firman Allah SWT:

17_5

“Maka apabila sampai masa janji (membalas kederhakaan kamu) kali yang pertama dari dua (kederhakaan) itu, Kami datangkan kepada kamu hamba-hamba Kami yang kuat gagah dan amat keras serangannya lalu mereka menjelajah di segala ceruk rantau (untuk menyerang dan mengusir kamu); dan (sebenarnya peristiwa itu) adalah satu janji yang benar-benar berlaku” [al-Israa' 17: 5]

Sidang Jumaat, rahimakumullah…

Misi menghadapi kaum Yahudi yang tidak pernah jemu menyebarkan kerosakan di muka bumi biar pun telah diberi peluang berkali-kali oleh Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam, disempurnakan oleh umat Islam dengan pengusiran mereka dari bumi Khaybar pada bulan Muharram tahun ke-7H.

Semenjak itu, kaum Yahudi hidup berpeleseran dan sukar diterima di mana-mana sahaja penempatan di muka bumi, di bawah mana-mana kuasa pemerintah, disebabkan oleh perilaku mereka sendiri yang tidak henti-henti mencetuskan fasad di muka bumi.

Namun, di sepanjang sejarah itu, kuasa pemerintah Islam jugalah, dengan keluasan rahmat dan toleransinya menghulurkan bantuan bersyarat kepada kaum Yahudi, termasuklah semasa mereka berdepan dengan pembunuhan beramai-ramai di bumi Andalus pada 1492 oleh kuasa Kristian. Kerajaan Islam Turki Othmaniyyah mempelawa mereka untuk mendapat perlindungan duduk di bawah pemerintah Islam, tetapi Yahudi tetap Yahudi, mereka menjadi duri dalam daging hingga akhirnya berperanan sebagai kelompok terpenting yang menjadi punca kepada kejatuhan kerajaan Turki Othmaniyyah. Yahudi Donme yang hidup talam dua muka, menjadi lubang kebocoran bagi negara Islam terakhir itu, hingga legasi Islam ribuan tahun, tamat secara rasminya pada tahun 1924.

Sidang Jumaat sekalian,

Kejatuhan kerajaan Islam terakhir itulah, titik utama kepada terlepasnya bumi Palestin dari wilayah Islam. Sehingga kini, bumi Palestin itu terus bermandi darah, setiap anak yang dilahirkan, adalah seperti sudah tersurat bahawa mereka bakal menjadi mangsa kekejaman penjajah Zionis yang terus menerus membelakangkan kemanusiaan, menghancurkan apa dan siapa sahaja yang menghalang cita-cita mereka untuk menegakkan negara Zionis dari tebing Furat ke Sungai Nil.

Itulah ’sumbangan’ Yahudi.

Kerosakan demi kerosakan.

Dan Allah SWT telah menetapkan, bahawa kitalah pada hari ini yang berdepan dengan kerosakan besar-besaran pusingan kedua, sebagaimana yang telah dicatatkan di dalam ayat yang saya bacakan tadi.

Jamaah kaum Muslimin sekalian,

Apakah tindakan kita? Apakah cukup dengan hanya menggelengkan kepala, menanti isu ini pudar daripada siaran media selepas seminggu dua, dan kemudian menggelengkan kepala lagi untuk pusingan yang seterusnya?

Sesungguhnya, kita mempunyai 3 bentuk tindakan yang menanti perlaksanaan.

Tindakan pertama, adalah dengan MENGECAM.

Kita boleh dan perlu untuk membuat kecaman. Membantah dan menyuarakan penentangan kita terhadap kekejaman Yahudi di bumi Palestin. Sama ada kecaman itu dibuat dalam bentuk demonstrasi, ucapan, khutbah dan penulisan, kecaman mesti diteruskan.

Kecaman ini boleh menjustifikasikan sokongan dan kebersamaan kita dengan saudara-saudara seagama di bumi Palestin. Ia juga menjadi bukti terhadap kepedulian kita. Ia menjadi tanda bahawa kita bukan terdiri dari kelompok manusia yang disebutkan oleh Allah dengan perumpamaan buruk sebagai BINATANG TERNAK.

Firman Allah SWT:

7_179

“Dan Sesungguhnya Kami jadikan untuk neraka Jahanam banyak dari jin dan manusia yang mempunyai hati (tetapi) tidak mahu memahami dengannya (ayat-ayat Allah), dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mahu melihat dengannya (bukti keesaan Allah) dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mahu mendengar dengannya (ajaran dan nasihat); mereka itu seperti binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai”[al-A'raaf 7: 179]

Binatang ternak tidak pernah peduli kepada pisau yang sedang diasah untuk menyembelihnya. Binatang ternak hanya memerhatikan rumput dengan penuh nafsu terhadap perutnya. Binatang ternak adalah perumpamaan kepada manusia yang diberi mata tidak melihat, diberi telinga tidak mendengar. Apa yang mereka pedulikan hanyalah lima rukun hidup iaitu MAKAN, MINUM, KERJA, REHAT dan KAHWIN.

Semoga dengan kecaman dan bantahan yang dibuat, menjadi saksi di hadapan Allah, bahawa kita adalah manusia, bukan binatang yang tidak punya rasa peduli dan peka.

Namun kecaman bukanlah tindakan yang terbaik oleh seorang mukmin.

Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam telah bersabda:

munkaran

Daripada Abu Sa’eed al-Khudri radhiyallahu ‘anhu beliau berkata: aku mendengar Rasulullah sallallaahu ‘alayhi wa sallam pernah bersabda: Sesiapa dari kalangan kamu yang melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Andai tiada kemampuan untuk berbuat demikian, maka hendalah dia mengubahnya dengan lisannya. Dan jika beliau tidak mampu untuk berbuat begitu, maka hendaklah (dikecam) dengan hatinya. Dan demikian itu adalah selemah-lemah iman [Hadith riwayat Muslim]

Arahan Nabi Muhammad sallalaahu ‘alayhi wa sallam terhadap tindakan kita mencegah kemungkaran, bukan sekadar mengingkarinya dengan hati, atau menegahnya dengan lisan, tetapi bertindak dengan tangan untuk MENGUBAH keadaan. Tindak balas kita mestilah ada upaya untuk mengubah keadaan, dan kecaman masih jauh dari mampu mencetuskan perubahan itu.

Sidang Jumaat rahimakumullaah,

Tindakan kedua yang mesti kita lakukan untuk bertindak terhadap kekejaman Yahudi di bumi Palestin adalah selepas MENGECAM adalah MENCEGAH.

Mencegah boleh berlaku dalam beberapa bentuk.

Cegahan pertama adalah pada usaha mengelakkan diri untuk menjadi mangsa kepada kemungkaran itu. Ia mungkin boleh diertikan sebagai tindakan untuk berhijrah meninggalkan tempat di mana kemungkaran itu berlaku.

Ia mungkin berupaya menyelamatkan diri kita buat sementara, tetapi ia tidak akan dapat menamatkan kemungkaran itu daripada terus menerus berleluasa. Dan segala puji bagi Allah, saudara kita di bumi Palestin tidak bertindak melarikan diri. Jika mereka tidak punya semangat yang kuat untuk mempertahankan diri dan maruah Islam, sudah pasti mereka bertempiaran lari menjadi pelarian di bumi asing.

Namun Allah anugerahkan bumi itu dengan manusia yang kental jiwa. Mereka terus bertahan. Biar pun hanya dengan lastik dan batu, berundur tidak sekali-kali! Sama ada menang, atau syahid fi sabillah.

Mencegah yang kedua pula, boleh diertikan dengan tindakan kita mengekang diri daripada menjadi sebahagian daripada kemungkaran itu. Kita harus bertindak untuk menghalang diri daripada menjadi sebahagian daripada kekuatan regim Yahudi di bumi Palestin. Dan tindakan ini boleh dijustifikasikan dengan kempen boikot.

Secara individu, kita boleh menyekat diri daripada menggunakan barangan dan perkhidmatan syarikat-syarikat yang menyumbang kepada kekuatan ekonomi regim Yahudi Zionis itu.

Firman Allah SWT berkenaan dengan hal ini:

17_6

“Kemudian, Kami kembalikan kepada kamu (Yahudi) kekuasaan untuk mengalahkan mereka, dan Kami perpanjangkan kepada kamu dengan banyaknya harta kekayaan dan anak pinak, serta Kami jadikan kamu kaum yang lebih ramai pasukannya” [Al-Israa' 17: 6]

Di era kerosakan kedua oleh kaum Yahudi ini, Allah SWT menjelaskan bahawa kekuatan mereka adalah hasil yang diperpanjangkan kepada mereka berupa harta kekayaan dan sumber tenaga manusia. Ayat ini amat jelas menunjukkan kepada kita, bahawa regim Yahudi Zionis hari ini menjadi kuat hasil sokongan luar yang mereka terima.

Sokongan itu tidak lain dan tidak bukan adalah daripada negara Polis Dunia iaitu Amerika Syarikat.

Laporan http://www.ifamericansknew.org menjelaskan bahawa regim Zionis yang menjajah bumi Palestin menerima bantuan di antara 10 ke 15 juta US Dollar sehari daripada Amerika Syarikat. Jumlah ini mengatasi jumlah keseluruhan bantuan Amerika Syarikat kepada negara-negara Amerika Latin, Sub Sahara Afrika dan Carribean.

Kekuatan utama rejim Zionis di Palestin adalah sokongan Amerika Syarikat. Negara kuasa besar dunia itu berupaya memanipulasi kewangannya sendiri untuk memberikan sokongan dan bantuan kepada rejim Zionis hasil kombinasi beberapa pihak, khususnya media di Amerika Syarikat yang tidak melapor, melapor secara simplistik, atau memberikan laporan yang salah, untuk mengawal kefahaman penduduk Amerika Syarikat tentang isu Palestin.

Maka tindakan memboikot barangan yang menyumbang kepada kekuatan ini, tindakan menghentikan penggunakan matawang Dollar Amerika Syarikat adalah tindakan mencegah yang boleh memberikan kesan kepada hal ini, jika umat Islam dan seluruh warga manusia yang prihatin bersatu padu menjayakannya.

Sidang Jumaat sekalian,

Walau bagaimana pun, tindakan mengecam dan mencegah masih belum mencapai standard yang ditetapkan oleh Nabi Muhammad sallallaahu ‘alayhi wa sallam kepada kita. Bahawa kemungkaran mesti menerima tindak balas yang bersifat MENGUBAH.

Perubahan itulah yang mesti diperhatikan oleh kita semua.

Apakah kekalahan demi kekalahan yang menimpa umat Islam selama ini berlaku tanpa sebab?

Apakah kejatuhan kuasa Islam hanya disebabkan oleh faktor luar?

Sesungguhnya mencela kaum Yahudi yang melakukan kerosakan, tidak lebih daripada sekadar kata pepatah Melayu, SEPERTI MARAHKAN ANJING MENYALAK BUKIT. Yahudi dan kerosakan sudah sinonim, maka janganlah kita sekadar marahkan Yahudi, sebaliknya cerminlah diri kita, apakah yang sedang berlaku kepada umat Islam sendiri?

Kaum Muslimin rahimakumullaah,

Menjawab soalan ini, saya teringat kepada apa yang telah diungkapkan oleh Abu al-Hasan Ali al-Nadawi di dalam bukunya Ila al-Islam Min Jadeed (Kembali Semula Kepada Islam). Di bawah tajuk “Antara Ilusi dan Realiti” (Bayna al-Soorah wa al-Haqiqah), al-Nadwi telah memberikan suatu analogi yang sangat baik untuk difikirkan bersama.

Al-Nadwi membayangkan bagaimana seorang pemimpin hebat yang telah mati, dikenang oleh pengikutnya dengan membina sebuah patung yang besar dan amat menyerupai rupa pemimpin itu semasa hayatnya. Tetapi pada suatu hari, seekor burung datang bertenggek di atas hidung “pemimpin”tersebut dan melepaskan najisnya. Patung yang besar dan gagah itu tidak mampu berbuat apa-apa terhadap burung yang kecil itu, walaupun di kaki patung itu terpahat nama seorang pemimpin yang semasa hidupnya digeruni kawan dan lawan.

Mengapakah keadaan itu boleh berlaku? Mengapakah pemimpin yang hebat itu terhina hanya oleh perilaku seekor burung yang kecil?

Al-Nadawi mengulas analogi ini dengan mengemukakan konsep ilusi versus realiti.

Patung itu walaupun besar, gagah dan hebat, malah mewakili peribadi seorang pemimpin yang agung semasa hidupnya, adalah hanya “seorang patung”. Ia hanya sebuah gambaran. Sebuah ilusi. Manakala burung tersebut, walaupun kecil dari segi saiznya, ia adalah burung yang hidup. Burung itu walaupun kecil, namun ia adalah realiti.

Sunnatullah telah menetapkan bahawa realiti sentiasa mengalahkan ilusi.

Beginilah perihalnya kita ketika berhadapan dengan musuh.

Jika kita membuka lembaran al-Quran dan mengkaji tentang Yahudi, maka kita akan dapati bahawa keterangan al-Quran tentang karakter Yahudi amat selaras. Kelakuan penakut mereka yang hanya membolehkan mereka menyerang di sebalik tembok, sifat takabbur, dendam kesumat terhadap orang-orang yang beriman, semuanya menepati realiti. Maka orang-orang Yahudi hari ini adalah orang Yahudi sejati. Pertembungan kita dengan Yahudi adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.

Jika kita membaca al-Quran dan meneliti ayat-ayat tentang Nasrani, kita akan dapati bahawa orang-orang Kristian hari ini amat menepati watak mereka seperti yang digambarkan oleh al-Quran. Maka orang-orang Kristian hari ini adalah orang Nasrani sejati. Mereka adalah realiti. Pertembungan kita terhadap mereka adalah pertembungan kita dengan sebuah realiti.

Namun, jika kita amati keterangan al-Quran tentang ciri-ciri orang Islam dan Mukmin, apakah hasil pengamatan kita itu?

Al-Quran menjelaskan bahawa orang-orang Mukmin itu bersaudara. Al-Quran juga menjelaskan bahawa orang Mukmin itu saling menjadi pembantu kepada Mukmin yang lain. Orang Mukmin bersatu padu berpegang dengan tali Allah, mereka tidak berpecah belah ketika mendirikan agama, mereka pengasih sesama mereka dan keras terhadap Kuffar dan pelbagai lagi senarai ciri Mukmin yang diterangkan oleh al-Quran.

Namun, perhatikanlah realiti umat Islam hari ini. Berapakah jarak di antara diri idaman mereka seperti yang digambarkan al-Quran, dengan diri sebenar mereka di dalam realiti kehidupan?

Muslim ilusi berdepan dengan Nasrani realiti.

Muslim ilusi berdepan dengan Yahudi realiti.

Realiti sentiasa mengalahkan ilusi.

Ramainya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita sedikit, dan jumlah itu semakin sedikit apabila saudara-saudara kita berbondong-bondong murtad meninggalkan kita.

Kayanya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita miskin. Kita miskin jiwa, miskin daya juang dan kemiskinan itu semakin miskin apabila saudara-saudara kita tidak mampu mengawal jual beli harta mereka sendiri yang selama ini mengkayakan musuh.

Cerdiknya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita bodoh. Kita masih dibelenggu oleh persoalan-persoalan yang bodoh dan tidak langsung menghasilkan sebarang hasil. Kebodohan kita menjadi semakin bodoh apabila kita tenggelam dalam tajuk-tajuk debat sesama kita yang langsung tidak menggambarkan yang kita sedang berada di medan perang.

Bersatunya kita hanyalah sebuah ilusi. Hakikatnya kita berpecah. Hati-hati kita terlalu mudah untuk diungkaikan ikatannya. Penyakit hati kita sangat menjijikkan. Berpecah belah hanya kerana secawan kopi. Pecah belah rumahtangga, pecah belah jiran tetangga, pecah belah masyarakat sedesa, pecah belah antara negara, perpecahan kita dari hujung daun hingga ke akar umbi.

Ya, jika al-Quran yang menjadi pengukurnya, maka Yahudi di Palestin itu adalah realiti. Nasrani di Rumah Putih itu adalah realiti. Namun umat Islam yang mengelilingi Rumah Hitam di Masjidil Haram itu hanyalah ilusi. Dan ilusi akan terus dikalahkan oleh realiti.

Selagi kita tidak berusaha untuk membentuk diri menjadi Mukmin sejati, selagi itulah kita tidak akan diizinkan oleh Allah untuk melihat pembebasan Palestin dan Masjidil Aqsa.

Tragedi di Gaza adalah seruan Allah untuk kita kembali kepada Islam.

Islam yang tulen.

Ibu bapa didiklah anak menjadi Muslim, jangan dibiarkan mereka menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi.

Kenalkan kepada anak-anak kita apa itu Islam dan apa itu Jahiliyyah. Fahamkan mereka siapa Yahudi dan Nasrani dan mengapa mereka dikutuk Allah. Ajarlah anak-anak mencintai kebenaran, keadilan dan memusuhi kezaliman. Agar dengan jiwa tulen seorang putera Muslim dan puteri Muslimah, Yahudi tulen akan dikalahkan oleh Muslim tulen.

17_8

“Dan jika kamu kembali, maka Kami pula akan kembali ..” [al-Israa' 17: 8]

Kembalilah kepada Allah, agar Allah kembali kepada kita dengan bantuan dan kemenangan!

end_1st_khutbah


ABU SAIF @ www.saifulislam.com
Surau (Jumaat) al-Munir, Sri Kembangan

12 Muharram 1430H / 9 Januari 2009


Sumber: http://saifulislam.com/?p=4447#more-4447

Tuesday, June 1, 2010

Sedih


Sedih mama membaca berita ini..

KOTA BHARU, 1 Jun: Nasib 12 rakyat negara ini yang berada di atas kapal Mavi Marmara yang diserang tentera rejim haram zionis Israel awal pagi semalam masih belum diketahui. Laman web LL4G melaporkan, berikut adalah nama-nama rakyat Malaysia yang menyertai Misi Talian Hayat Untuk Gaza (LL4G) yang berada di atas kapal penumpang “Mavi Marmara” milik IHH, Turki ketika diserang oleh komando laut Israel di perairan antarabangsa itu.

1. Tn Hj Noorazman bin Mohd Samsuddin, HALUANPalestin
2. Dr Mohd Arbai’e bin Syawal, HALUANPalestin
3. Dr Syed Muhammad Haleem bin Syed Hasan al-Haddad, HALUANPalestin
4. Ust Al-Hami Husain bin Suhaimi, HALUANPalestin
5. Mohd Nizam bin Mohd Awang, HALUANPalestin
6. Ust Hasanuddin bin Mohd Yunus, Aqsa Syarif
7. Tn Hj Jamuliddin bin Elias, Yayasan Amal
8. Dr Selamat bin Aliman, Jemaah Islah Malaysia (JIM)
9. Abdul Halim bin Mohd Redzuan, Muslim Care
10. Mustafa bin Mansur, MAPIM
11. Ashwat bin Ismail, Wartawan ASTRO
12. Shamsul Kamal Latif, Juru kamera ASTRO

Mustafa Mansur yang mewakili MAPIM menaiki kapal Mavi Marmara pada 29hb Mei setelah kapal Challenger II yang dinaiki beliau mengalami kerosakan di tengah perjalanan.
Sementara itu, Adun PAS dari Meru, Dr Rani Othman yang selamat bersama 12 anggota keselamatan ke Gaza berada di Turki.


Mereka dijangka sampai ke tanah air kira-kira pukul empat petang esok setelah terpaksa transit di Dubai beberapa jam.

Setiausaha Yayasan Amal Malaysia, Hamid Othman yang baru menghubungi Harakahdaily kira-kira pukul 12.30 tengah malam tadi, memberitahu Dr Rani yang dikatakan terpaksa berlabuh di Haifa, sebenarnya tidak berlaku.

Menurut Hamid, Hifa adalah kawasan Israel dan konvoi mereka tidak pernah sampai di sana.
Beliau bagaimanapun berkata, Timbalan Presiden Yayasan Amal, Jamulidin Elias memang belum diketahui nasibnya.


“Turut bersama saya sekarang dan selamat ialah Presiden kita, Husin Ismail, Dr Rani dan beberapa orang anggota lagi ada bersama saya.

“Saya ingin membetulkan kenyataan dalam Harakahdaily yang mendakwa kami selamat di Haifa, sebenarnya tidak Haifa dalam kawasan Israel,”aujarnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru semua rakyat Malaysia mendoakan seluruh rakyat Palestin di Gaza yang kini sedang meningkat kematiannya akibat diserang tentera Israel.
Tambahnya, doakan juga semua konvoi misi keselamatan di sana selamat.


Source:http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=26878:nasib-rakyat-kita-di-atas-kapal-mavi-marmara-belum-diketahui&catid=1:utama&Itemid=50


Sedih, marah, geram, meluat semuanya ada. Bertambah meluat apabila mendengar golongan-golongan itu mengutuk serangan. Sekadar mengutuk sahaja ke? hentikan operasi bisnes dengan APCO. Penting sangatkah peranan APCO sedangkan sudah jelas syarikat itu didukung oleh golongan zalim ini dan kita membayar berjuta ringgit kepada mereka. Ini bukan isu politik bukan pasal BN atau PR. Tetapi pasal persaudaraan Islam. Hari ni rakyat Malaysia sendiri diserang oleh bangsa yang dilaknak Allah ini.

Mama berdoa semoga semua umat Islam yang berada di dalam kapal itu selamat, seandainya mereka terkorban mereka pergi dalam keadaan baik dalam perjalanan untuk membantu saudara seislam....

other related news:
http://beritasemasa.com/live-israel-serang-konvoi-gaza#more-7113

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0601&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm