Thursday, November 24, 2011

Berpusing

Auni dah berjaya memusingkan badan dia. Yang pasti dalam minggu ni tapi mama tak pasti hari apa, memang sejak 2 minggu yang lalu dah nampak auni cuba memusingkan badannya only this week dia betul2 berjaya...yeay!

Abang khaizuran dulu if not mistaken 4 month 1 week berjaya memusingkan badan dengan jayanya, abang khairin mama ingat-ingat lupa tapi kalau tak silap sama dengan auni 3 bulan 4 minggu dah berjaya memusingkan badan..biasalah yang no2 dan no 3 ni development cepat sikit sebab banyak stimulation..terima kasih pada abang khaizuran sebab banyak membantu mama untuk memberi stimulation pada adik-adik ;)

Thursday, November 17, 2011

cerita-cerita

Sejak menjadi ibu kepada tiga anak ni antara salah satu perkara baru yang i buat ialah berdoa untuk menjadi seorang yang sangat penyabar. Specifically menjadi ibu yang penyabar dan isteri yang penyabar. Doa khusus yang i baca lepas solat. Sometimes the boys are pushing the limit buat i jadi garang dan memang i juga seorang yang baran lagi lah bila rasa marah tu memang jadi monster :(.

My two boys sangat aktif dan ada je 'kerja" yang nak dibuat the eldest khaizuran kalau i tak sedar bancuh susu dia sendiri, letak jem dekat roti sendiri, bancuh air milo sendiri, nak basuh baju sendiri, vacum rumah pendek kata semua benda yang i buat dia nak buat jugak pantang tengok i sibuk mesti both of them akan buat something yang boleh menambahkah kerja2 mengemas dan membasuh di rumah. Nak marah tapi dia tak buat salah yelah bila tanya kenapa buat dia akan jawab nak tolong mama tapi jadi geram sangat bila accident happen susu tumpah, air tumpah, jem terjatuh kat lantai...huhu..

Biasanya if i masak di dapur both of them akan bermain di bilik toys bila dah boring berpindah ke ruang tamu kemudian ke bilik tidur so after memasak n mengemas dapur keluar je tengok rumah dah bersepah bila kita mengemas ruang yang dah bersepah both of them main dekat bilik air bila ditegur both of them masuk ke dapur dan 'tolong' basuh pinggan kemudian main masak2 dgn periuk, pinggang mangkuk, sudu, senduk dll..

I tak nak marah beria sangat sebab i know by playing like that it helps on building their creativity tapi kalau melampau kena marah juga supaya they know what is right and wrong ;)

The solution is i akan suruh both of them kemas balik semula tempat yang disepah tapi tulah nak suruh kemas balik tu kita kena jadi sabar sangat2...

One of their favourite game is building a house using the cushion n bantal or building a hotel using their toys siap buat parking lot dengan menyusun kereta dekat depan hotel yang dibina..alahai...anak-anak ku apapun i love you and miss all of you when you are not around ;)

Thursday, November 10, 2011

Kembali

sudah lama menyepi...selagi tak mula menulis selagi tulah blog ini akan kekal sunyi jadi kena mulakan menulis dan ingat kembali tujuan blog ni dicipta ;)..alhamdullilah tahun ni ada ahli baru dalam keluarga kecil kami dan insyaAllah akan ada dua ahli baru dalam keluarga besar kami seorang dah lahir ayla dan seorang lagi masih dalam rahim ibunya ;)


Ahli baru dalam keluarga kecil kami bernama Auni Fatini Binti Mohd Luqman, anak perempuan kami alhamdullilah segalanya dipermudahkan, kini auni dah 3 bulan. Perkembangan auni cepat berbanding dengan abang-abangnya mungkin sebab banyak menerima stimulation dari persekitaran. Auni sangat teruja tiap kali abang2 bermain macam nak join je gelak terkekek bila abang2 main dengan dia ;) at the age 2 month++ dah pandai ketawa terkekek dan bersembang-sembang. Abang khaizuran dan khairin pun takde cemburu ;) main dan sentiasa protective terhadap adik perempuan mereka alhamdullilah ;)


Progress mengenai kerja masa mengandung hari tu progress ok agak bagus tapi setelah bersalin dan bercuti selama 90 hari progress menurun ;) terlampau seronok bila dapat cuti and being well paid ;) hehe...setelah 90 hari bercuti banyak kerja menanti yang pasti saya kena mengajar non stop sampai Julai 2012..fuh...masa mula2 dapat berita tu rasa macam nak menangis maklumlah dalam jabatan saya seorang je yang ditugaskan ajar diploma n degree mengajar non stop...tapi kuatkan hati dan yakinkan diri semuanya ada hikmah. Buat apa nak bersedih ganjaran besar menanti insyaAllah..rugi jika kita merungut make everything positive insyaAllah everything will go fine and the goodness will be felt and seen ;)


Life at home is very hectic maidless with 2 active boys, a fully breastfeed baby plus an irresistible man...hehe...although i feel so tired but i just love my life..my time is full and when i am able to control my emotion..hehe..i dapat banyak pahala ;) tapi sometimes i jadi moody jugak..sokmo marah2..mujur this four wonderful people love me to bits ;)


ok insyaAllah will update soon ;)


my readers sure semua dah lari...hehe...macam ada je reader ;)

Thursday, May 26, 2011

What’s up

The long silent, been very busy with my work marking assignment, test, quiz and final exam paper. To make it worse both of us me and my other half were very busy at the same time. My other half was busy because of the turn around and me as mention above. Poor kids every day they keep on asking why is abah very busy? Pagi2 go to work malam tak habis work lagi. Khaizuran even say that abah ni asyik work je. So after the hectic weeks we apply for a one week holiday. Yeepee! both of the boys was so happy. After one week holiday they even requested us to continue our holiday ;) oh how i wish we can...


My pregnancy I am in my 3rd trimester, how time flies so fast after the terrible morning sickness I just stop calculating the weeks sedar-sedar dah 7 bulan ;) we haven’t bought any baby item yet as both of us are very busy maybe next month we will start buying the baby stuff. The baby beg is also not ready..huhu..baju baby yang lama pun masih tersimpan lagi belum dibasuh dan di buat penilaian mana yang boleh digunakan lagi. Compare to my first pregnancy mmg we are behind schedule..hehe..masa first pregnancy by 28 weeks bag baby dah siap ada dalam kereta so we can be safe if there is any emergency. We already have bought some baby items. Already start searching for the best bengkung and confinement product have start approaching the babysister and nursery but for this time relax je. Maybe because the situation is very different dulu berdua sekarang berempat balik rumah have to entertain the two boys plus my other half, weekend need to settle the house chores, cook for the family and of course get some rest.


I have to stop now need to continue doing my office work…next week dah kena mula mengajar..huhu…

Monday, April 11, 2011

Touching

My Dear Khaizuran is a sensitive and loving boy..this conversation took place last year but I still remember the conversation as it was a touching moment for me…

Situation: I was reading the ANIS magazine then he came and approaches me

Khaizuran: mama read apa?
Mama: read pasal raya haji dan cerita pasal nabi Ibrahim
Khaizuran: raya haji? Ibrahim?
Mama: raya haji ni disambut untuk mengingati kisah nabi Ibrahim, pasal berkorban
Khaizuran: Ibrahim? Korban?
Mama: Ibrahim ni macam nabi Muhammad s.a.w dia rasul, seorang boy yang tolong Allah untuk ajak orang dengar dan ikut apa yang Allah suruh
Khaizuran: Muhammad? Sama dengan nama abah, abang dan adik..mama je takde Muhammad
Mama: aah..abang nak dengar pasal Nabi Ibrahim?
Khaizuran: Ibrahim dia berkorbankan
Mama: aah..tau korban tu apa?
Khaizuran: tak tahu
Mama: Korban tu maksudnya walaupun kita tak suka benda tu or benda tu tak best kita buat juga untuk jadi budak baik…macam abang rasa toys abang best kalau boleh tak nak share dgn adik tapi sbb nak jadi budak baik, jadi good boy abang share dengan adik…
Khaizuran: ooo…betul tu mama..(sambil sengih2)
Khaizuran: mama tu gambar baju baru ke?

I was turning the pages and there was a display of busana muslimah..

Mama: aah..cantikkan baju-baju ni?
Khaizuran: Cantik…mama nak? Mama belilah
Mama: nak…tapi mama tak ada duitlah..abang ada duit?
Khaizuran: ala abang pun takde duit…emm macam mana ye?

Then khaizuran ran to my other half who was in the room…

Khaizuran: Mama abang dah ada duit..mama boleh beli baju baru..baju cantik
Mama: abang dapat duit dari mana?
Khaizuran: minta dekat abah..abah bagi abang duit ni…
Mama: bestnya…mama boleh beli baju baru..
Khaizuran: mama beli yang ini cantik..warna purple atau mama beli yang ni warna oren..

I was touch with his thought..hopefully he will remain the same ;)

Sunday, March 27, 2011

Alhamdullilah.. a new Caliph!

Alhamdulillah my sister just gave birth to a beautiful baby girl this morning. A new edition to our family if not mistaken the baby weight is 3.1 kg. Alhamdullilah! She went through a normal delivery ;) Can’t wait to see the new baby but my other half turn around (plant shutdown) start next week and will only end at the end of April...huhu..in my mind I am planning to drive back alone with my two boys..not sure if my other half will agree with this plan, most probably not!...hope to see the picture of the baby soon, tak best cause only could share my experienced with her through the phone..

Thursday, March 24, 2011

First Experience

Last Friday for the first time my boys saw their adik. I went to the clinic and request to scan the baby. Khaizuran and khairin was very excited.

My other half: tu tengok adik dalam perut mama
Khaizuran: wahhh baby..

Then the doctor switch on the speaker so that we could hear the baby heart beat..

Baby: dup..dup..dup
Doctor: see ur baby is doing fine, bunyi heart beat pun ok. Tu tulang belakang dia jelas dan nampak ok, tu kaki dia, tangan, kepala semua nampak ok. Tapi tak nampaklah gender dia every time saya nak tengok dia kepit kaki..hehe
Me: takpelah doktor, next time
Doctor: dalam dua tiga minggu datang lagi, masa tu lagi mudah nak nampak gender baby

Well actually I don’t mind. If i get a boy then my other half, khaizuran and khairin will get another team mate for their soccer team...hehe..if it is a girl then I will get a girl member for doing and talking about girls stuffs ;)

Hope everything will go fine, InsyaAllah by August we will see and touch the baby physically ;)


Tuesday, March 15, 2011

Words From The Heart

My heart go to the Japan people who are fighthing emotionally and physically to survive and live. After the tsunami their are facing the danger of nuclear plant explosion and the side effect of the radiation that is released from the plant. I truly admire and salute those nuclear plant engineers/technicians/staffs who doing their best to make sure the plant works well. While other people evacuating the area I am sure there are standby engineer who are risking their life to make sure that the horrible situation will not worsen. My heart also goes to their family who are willing to let go their husband, sons, wife and daugthter for this purpose. May Allah help them go through this sadness and worries with strong heart.

Thursday, March 3, 2011

Our Latest News

on..my..oh my..apa dah jadi? lama betul tak update blog. Sebenarnya kesihatan diri tidak begitu baik. Pening berpanjangan bertambah teruk lagi bila tengok skrin komputer lama-lama, tak larat, muntah-muntah, letih memanjang, kalau tak muntah pun rasa loya je air liur jadi banyak sekejap2 kena buang air liur..eyuk...

Sakit apa ye kalau macam tu? tak lain dan tak bukan seperti biasa mama akan melalui sakit seperti ini pada trimester pertama....ye...ye...saya tengah mengandung *smile* minggu ni adalah minggu yang ke 17..baby dijangkakana lahir pada ogos ni di bulan Ramadhan...jenuh nak ganti puasa...setakat ni gender masih belum diketahui ;)

ok setakat ni dulu..insyaAllah akan bersambung lagi...